10 faktaa: Vastasyntyneiden GBS-infektio

Vuosina 1995-2011 Suomessa invasiivisia varhaisia GBS-infektioita havaittiin vastasyntyneillä keskimäärin 33 tapausta vuodessa.

1. Streptococcus agalactiae (GBS) on yleisin vastasyntyneiden verenmyrkytyksen ja aivokalvontulehduksen aiheuttaja.

2. Vastasyntyneiden kuolleisuus GBS-infektioon on 4–7 %. Lisäksi infektiosta johtuvat vaikeat ja yleistyneet infektiot voivat aiheuttaa muun muassa kuulon tai näön heikentymistä tai kehityshäiriöitä.

3. Oireettomilla kantajanaisilla GBS on osa synnytyskanavan tai suoliston mikrobistoa. Bakteerin esiintyminen voi olla ajoittaista, ohimenevää tai kroonista.

4. Noin puolet kaikista GBS-kantajien synnyttämistä lapsista saa tartunnan. Heistä vain 12 %:lle kehittyy kliininen infektio.

5. Vastasyntyneen varhaista GBS-infektiota lisääviä riskitekijöitä:

➤ äidin nuori ikä

➤ virtsan GBS-bakteeri-infektio raskauden aikana

➤ ennenaikainen synnytys

➤ äidin synnytyksenaikainen kuume

➤ pidentynyt aika kalvojen puhkeamisesta lapsen syntymään

➤ äidin aiemman lapsen GBS-infektio

6. Vain noin 40 % kaikista vastasyntyneiden GBS-infektioista tapahtuu riskiryhmissä.

7. Vuosina 1995–2011 Suomessa invasiivisia varhaisia GBS-infektioita havaittiin vastasyntyneillä keskimäärin 33 tapausta vuodessa.

8. Suurin osa varhaisista infektioista voidaan ehkäistä synnytyksenaikaisella mikrobilääke­profylaksilla. Profylaksi tulisi aloittaa viimeistään neljän tunnin kuluttua synnytyksen käynnistymisestä tai lapsivedenmenosta.

9. Varhaisen GBS-infektion ehkäisemiseksi on erilaisia strategioita.

➤ Riskitekijälähtöisessä strategiassa raskaana olevan naisen GBS-kantajuutta ei pyritäkään selvittämään, vaan synnytyksenaikainen mikrobilääkehoito annetaan riskitekijöiden perusteella.

➤ Bakteeriviljely otetaan mahdollisimman myöhään loppuraskaudessa (vk 35–37) emättimen alaosasta ja peräaukon suulta, ja mikrobilääke annetaan suunnatusti GBS-positiivisille synnyttäjille.

➤ Pikatesti otetaan synnytyksen alkaessa tai lapsiveden mentyä. Käytetyimmät pikatestit perustuvat reaaliaikaiseen polymeraasiketjureaktioon (PCR).

10. Tutkimuksissa on todettu, että viljelyseulonta on tehokkaampi varhaisen GBS-infektion ehkäisyssä kuin riskitekijälähtöinen strategia. Yhdysvaltojen CDC (Centers for Disease Control and Prevention) sekä Suomen THL suosittavat viljelyseulontaa ja synnytyksenaikaista mikrobilääkeprofylaksia GBS-infektioiden ehkäisyyn.

Korjattu 12.5.2021: Jutussa vastasyntyneiden kuolleisuus GBS-infektioon oli merkitty virheellisesti 47 prosenttiin. Oikea kuolleisuus GBS-infektioon on 4–7 %.

Lähde:
Lääkärilehti 43/14: Vastasyntyneiden varhaiset GBS-infektiot TAYS:ssa 2010–2013- seulontakäytännön muutoksen vaikutukset
Terveyskirjasto

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia