Leikkauksella parhaat pitkäaikaistulokset jalan suonikohjujen hoidossa

Perinteinen suonikohjuleikkaus antaa varmemman pitkäaikaistuloksen isosafeenan refluksin hoitona kuin vaahtoskleroterapia

Suomalaiset verisuonikirurgit ovat kunnostautuneet alaraajojen suonikohjujen hoidon kehittämisessä ja tutkimisessa. Vähäaho ym. vertasivat satunnaistetussa tutkimuksessa perinteisen avoleikkauksen, vaahtokovetushoidon eli skleroterapian ja suonensisäisen laserhoidon viisivuotistuloksia jalkavarren ison iholaskimon eli isosafeenan (vena saphena magna) kohjuissa.

Yhteensä 196 potilasta satunnaistettiin ja 166 heistä (85 %) saatiin tutkituksi uudelleen viiden vuoden kuluttua. Perinteisessä avokirurgiaryhmässä isosafeena oli tukossa – eli hoito oli onnistunut – 96 %:lla potilaista, laserhoitoryhmässä 89 %:lla ja skleroterapiaryhmässä 51 %:lla.s

Hollantilaiset kirurgit Lamin johdolla vertasivat puolestaan suonikohjujen sklero­terapiaa ja perinteistä leikkaushoitoa 8 vuoden seurannassa 430 potilaan aineistossa (230 skleroterapia, 200 leikkausta). Ainoastaan puolet potilaista saatiin seuranta­tutkimuksiin.

Tässäkin tutkimuksessa 8 vuoden jälkeen leikkaushoito oli parempi kuin sklero­terapia, kun isosafeenan kiinnipysymistä mitattiin dopplerilla (eli suoneen ei ilmaantunut refluksia seurannassa).

Vanhassa siis vara parempi – eli perinteinen suonikohjuleikkaus antaa varmemman pitkäaikaistuloksen ainakin isosafeenan refluksin hoitona kuin vaahtoskleroterapia. Eri asia on sitten potilaiden mielipide ja kosmeettinen lopputulos, jotka myös ovat tärkeitä mittareita suonikohjukirurgiassa. Laserablaatio ja skleroterapiahan ovat huomattavasti kevyempiä hoitomuotoja kuin vanhanaikainen leikkaus.

Vähäaho S ym. Five-year follow-up of a randomized clinical trial comparing open surgery, foam sclerotherapy and ­endovenous laser ablation for great saphenous varicose veins. Br J Surg 2018;105:686–91.

Lam Y ym. Eight-year follow-up of a randomized clinical trial comparing ultrasound-guided foam sclerotherapy with surgical stripping of the great saphenous vein. Br J Surg 2018;105:692–8.

Teksti: Hannu Paajanen