Miten tunnistaa lapsen kurkunpääntulehdus?

Artikkelissa kerrotaan muun muassa, milloin kurkunpääntulehduksen takia pitäisi mennä lääkäriin.

Kurkunpääntulehdus (laryngiitti) on hengitystieinfektio, joka voi johtua useasta eri viruksesta. Yleisin aiheuttaja on parainfluenssavirus. Muita aiheuttajia ovat RS-virus, rinovirus ja influenssavirus. Kurkunpääntulehdusta esiintyy eniten loppusyksystä ja talvella. Esimerkiksi päiväkotiyksiköissä voi syntyä pienimuotoisia epidemioita.

Yleensä sairastajana on 1–2-vuotias lapsi, jolla on henkitorven yläosassa, äänihuulten alaisessa tilassa, turvotusta. Oireet voivat alkaa nopeasti ja yleensä yöllä. Keskeisenä oireena on vetävä sisäänhengitys ja ns. haukkuva yskä. Tätä muotoa esiintyy eniten pienillä pojilla ja tilanne saattaa toistua useamman kerran lapsuuden aikana. Vanhemmalla lapsella ja aikuisella oireena on äänen käheys.

Kurkunpääntulehduksen oireita voivat siis olla:
➤ käheä ääni, joka voi jopa kadota kokonaan
➤ kumea ja haukkuva yskä
➤ äänekäs sisäänhengitys
➤ alkupäivinä voi olla lämpöä
➤ hengitysvaikeudet

Miten hoitaa lasta kotona?

Kurkunpääntulehduksen aiheuttajana on virus ja tauti paranee itsestään. Makuuasento lisää limakalvoturvotusta ja viileä ilma vähentää sitä. Siksi lapsi kannattaa pistää nukkumaan kohoasentoon viileään huoneeseen. Kohoasennon voi tehdä laittamalle patjan alle tyynyjä. Yksi vaihtoehto on myös nukuttaa lasta lepotuolissa tai rattaissa.

Koska kyseessä on virusperäinen tauti, antibiooteista ei ole apua. Oloa voi helpottaa lapsille sopivilla kuume- ja kipulääkkeillä. Yskänlääkkeistä ei ole hyötyä. Höyryn hengittämistä on suositeltu aikaisempina vuosina, mutta nykytiedon mukaan siitäkään ei ole suuremmin apua.

Milloin lääkäriin?

Lapsi pitää viedä lääkäriin, jos lapsella on hengenahdistusta, joka ei helpota pystyasennosta ja kylmästä ilmasta huolimatta. Lääkäriin kannattaa mennä myös silloin, kun lapsen sisäänhengitys on äänekästä pystyasennosta ja rauhallisuudesta huolimatta. Sen sijaan on tavallista, että sisäänhengitys on äänekästä, kun lapsi itkee ja yskii.

Lääkärissä lapselle annetaan ensiapuna hengitettävää adrenaliinihöyryä. Tämä auttaa yleensä nopeasti turvotukseen. Tämän jälkeen lapselle annetaan suun kautta tai lihakseen pistettynä kortisonia, joka vähentää pidemmällä aikavälillä turvotusta. Yleensä ahdistus alkaa helpottaa nopeasti, mutta joissain tapauksissa tauti voi vaatia muutaman päivän sairaalahoidon.

Miten kurkunpääntulehdusta voi ehkäistä?

Influenssaviruksen aiheuttama tulehdus on taudinkuvaltaan vakavampi kuin muiden virusten aiheuttamat kurkunpääntulehdukset. Tätä tulehdusta voi ehkäistä influenssarokotuksella, joka kuuluu pienten lasten rokotusohjelmaan. Valitettavasti muiden virusten tarttumista on mahdotonta ehkäistä.

Miten erottaa kurkunpääntulehdus ja kurkunkansitulehduksen toisistaan?

Akuutti kurkunkansitulehdus (epiglottiitti) on hengenvaarallinen bakteeri-infektio kurkunkannessa. Sen aiheuttaa yleensä Haemophilus influenzae (tyyppi b) -bakteeri, jota vastaan on olemassa rokote, joka kuuluu Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan. Siksi kurkunkansitulehdus on Suomessa erittäin harvinainen.

Tulehdus alkaa yleensä kuumeella ja kurkkukivulla. Myöhemmin lapselle tulee vakavia hengitysvaikeuksia, joiden takia lapsi voi yrittää saada ilmaa istumalla pystyasennossa ja kallistamalla itseään etukumaraan. Lapsella voi olla myös puhe- ja nielemisvaikeuksia ja hän saattaa kuolata runsaasti. Kurkunkannen tulehdukseen ei liity tyypillisesti yskää.

Infektio aiheuttaa kurkunkannen nopean turpoamisen, jolloin kurkunkansi voi tukkia henkitorven. Tällöin lapsella on pahoja hengitysvaikeuksia, joihin pystyyn nostaminen tai kylmä ilma eivät auta. Vaikeassa hengitysvaikeudessa täytyy soittaa hätänumeroon 112. Ensiavulle ja lääkäreille on kerrottava, jos lapsi ei ole saanut kaikkia rokotusohjelmaan kuuluvia rokotteita. Silloin voidaan alkaa hoitaa kurkunkansitulehdusta mahdollisimman pian.

Lue tapauskertomus, jossa rokottamaton lapsi sai kurkunkannen tulehduksen täältä.

Lähteet: Terveyskirjasto: Kurkunpääntulehdus
Käypä hoito -suositus: Nielutulehdus
HUS: Äkillinen kurkunpääntulehdus

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Tarkastanut:
Merja Helminen
lasten infektiotautien erikoislääkäri

Kuva:
Panthermedia