Tietoisuutta rintasyövän oireista tulisi parantaa

Väitöstutkijan mukaan olisi tärkeää kerätä tietoa naisten kokemista rintasyövän oireista.

Rintasyövän riski oli Deependra Singhin väitöstutkimuksen mukaan jopa 8-kertainen niillä naisilla, joilla oli kyhmy verrattuna oireettomiin naisiin. Jos oireena oli sekä kyhmy että nännin sisäänvetäymä, riski nousi 22-kertaiseksi.

Suomen Syöpärekisterin tutkijan Deependra Singhin epidemiologian alan väitöstyössä selvitettiin rintasyövän oireiden yhteyttä rintasyöpäriskiin seulontojen yhteydessä. Singhin mukaan tulokset osoittavat, että seulonnan yhteydessä on tärkeää kerätä ja analysoida tietoa naisten kokemista rintasyövän oireista.

– Lisäksi on tärkeää parantaa rintasyöpään viittaavien oireiden tunnistamista ja edistää yleistä tietoisuutta rintasyövän oireista ja siitä milloin kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin myös seulontojen ulkopuolella, hän kertoo tiedotteessa.

Merkittäviä rintasyövän riskitekijöitä on tunnistettu useita. Väitöstyössä tutkittiin seulontaohjelmassa todettuja syöpädiagnooseja ja seulonnan aikana ilmoitettuja oireita.

Seulontaohjelma vähentää kuolleisuutta

Väitöstyössä arvioitiin myös rintasyöpäkuolleisuuden riskiä oireellisilla ja oireettomilla. Rintasyöpäkuolleisuus oli erittäin korkea ensimmäisten viiden vuoden aikana diagnoosista niillä naisilla, joilla havaittiin seulontakäynnillä kyhmy tai nännin vetäymä. Riski ei ollut yhtä suuri, jos ainoana oireena oli nännierite.

– Oireellisilla naisilla pitäisikin olla nykyistä helpompi pääsy lisätutkimuksiin. Oireiden tunnistaminen ja niiden parempi huomioon ottaminen rintasyövän seulonnoissa ja niihin liittyvissä jatkotutkimuksissa on hyvä keino tehostaa rintasyövän toteamista. Naisia, joilla on rintasyöpään viittaavia oireita, tulisi myös seurata nykyistä tehokkaammin esimerkiksi tiivistämällä seulontoja, Singh jatkaa.

THM Deependra Singhin väitöstutkimus Symptoms and risk of breast cancer: A population-based cohort study within the Finnish mammography screening programme tarkastetaan Tampereen yliopistossa 31. toukokuuta.

Kuva: Panthermedia