Hengen ja huuhaan markkinat

Yksisarviset, lohikäärmeet tai enkeliterapiat eivät ole vaihtoehto millekään, kirjoittaa Merja Minkkinen.

Helmikuun alussa Finlandia-talossa pidettiin Minä Olen -messut. Ohjelmassa oli paitsi mindfulnessia, joogaa ja henkistä psykologiaa, myös metsäkellintää, kasvien musiikkia, yliluonnollisia kokemuksia ja energiahoitoja.

Pääluennoitsijoista englantilainen kirjailija Diana Cooper puhui aiheesta ”Ylösnousemus enkelten, lohikäärmeiden ja yksisarvisten kanssa”. Professori Dominique Surel, Energy Medicine University, USA, luennoi otsikoilla ”Taajuuksien mysteeri: henkisyydestä syöpäsolujen tuhoamiseen”, ”Intuitiivinen älykkyys – ajattelua aivojen ulkopuolella” sekä ”Kontrolloitu kaukokatsominen (CRV)”.

Tässä vaiheessa pitäisi hälytyskellojen soida ja kertoa, että 1) henkisyys ei tuhoa syöpäsoluja, 2) aivojen ulkopuolella ei ole todettu ajattelua ja 3) kontrolloitua kaukokatsomista ei ole olemassakaan.

Turkulainen lääketieteen professori Juhani Knuuti on tutkinut detox-hoitoja, pH-ruokavaliota, korvavaloa ja homeopatiaa. Mikään niistä ei tutkimusten mukaan toimi. Osa uskomushoidoista on harmittomia, osa, kuten hopeaveden juominen, hengenvaarallisia.

Kirjailija ja tiedetoimittaja Tiina Raevaara on esittänyt kuuden kohdan listan terveys- ja muun huuhaan tunnistamiseksi. Hieman lyhentäen kriteerit ovat seuraavat:

1) Missä tiedotusvälineessä uutinen on julkaistu? Mitä pienempi ja vakiintumattomampi lähde, sitä epätodennäköisempää, että sillä olisi tietoa, jota muilla ei ole.

2) Löytyykö sama uutinen tai tieto muista lähteistä? Onko se niiden kanssa yhteneväinen vai ristiriidassa?

3) Onko uutinen liian hyvä ollakseen totta? Jos esimerkiksi terveystuote parantaa ison liudan vaivoja ja sairauksia, tieto tuskin pitää paikkaansa.

4) Mistä tieto on peräisin? Kuka tai mikä tutkimuslaitos on tehnyt tutkimuksen, raportin tai selvityksen? Jos taustalähde on jäljitettävissä, hyvä. Seuraavaksi on syytä arvioida lähteen luotettavuutta.

5) Jos uutinen on nettisivulla, mitä muuta sieltä löytyy? Jos tieto vaikuttaa luotettavalta, mutta samalla sivustolla kirjoitetaan juutalaisten salaliitosta maailman valloittamiseksi, älä usko.

6) On käsitteitä, joihin kannattaa lääketieteen ja terveyden uutisia lukiessa suhtautua epäillen. Näitä ovat esimerkiksi kokonaisvaltainen, pehmeä ja luonnonmukainen.

Itse lisäisin epäilyttävien listalle terveysbisneksessä usein käytetyt termit ”vaihtoehtoinen”, ”perinteinen” sekä ”henkinen”. Perinteiset tai ikiaikaiset hoidot eivät ole parempia muinaisuutensa vuoksi. Henkinen tai hengellinen taas kuuluvat filosofian tai uskonnon, eivät lääketieteen alueelle. Yksisarviset, lohikäärmeet tai enkeliterapiat eivät ole vaihtoehto millekään.

Merja Minkkinen

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden tohtori ja sairauseläkkeellä oleva tiedotusopin lehtori. Häntä kiinnostavat fyysiset ja psyykkiset riippuvuudet sekä niiden hoitojen historia.

Lue lisää jutun aiheesta