10 faktaa: Addisonin tauti

Lisämunuaisten kuorikerros tuottaa kortisolia, suolahormonia (aldosteroni) ja androgeenejä (miessukuhormoni). Vajaatoiminnassa näiden hormonien tuotanto vähenee.

Potilaan Lääkärilehti julkaisi potilaskertomuksen Addisonin tautiin sairastuneesta naisesta. Lukijoiden toiveesta julkaisemme myös tietopaketin sairaudesta.

1. Addisonin tauti on harvinainen lisämunuaisen vajaatoimintaan johtava sairaus. Lisämunuaiset ovat hormonia tuottavia rauhasia, jotka sijaitsevat molempien munuaisten yläpuolella. Addisonin tautiin sairastuu vuosittain noin 5/100 000 henkilöä.

2. Lisämunuaisten kuorikerros tuottaa kortisolia, suolahormonia (aldosteroni) ja androgeenejä (miessukuhormoni). Vajaatoiminnassa näiden hormonien tuotanto vähenee.

3. Addisonin taudin yleisin syy on autoimmuunitulehdus, jolloin elimistö käynnistää vasta-ainemuodostuksen omia kudoksiaan kohtaan. Addisonin taudissa kohteena on lisämunuaisen kuorikerros, joka taudin oireiden alkaessa on tuhoutunut noin 90-prosenttisesti.

4. Taudin pääoireita ovat voimattomuus, ruokahaluttomuus, laihtuminen ja pahoinvointi. Verenpaine on tavallista matalampi, ja potilas saattaa oksentaa ilman muita vatsaoireita. Myös iho voi ruskettua ilman auringonottoa. Yleensä oireet kehittyvät vähitellen.

5. Jos oireet alkavat äkisti ja rajuina puhutaan Addisonin taudin kriisistä. Tilan aiheuttaa yleensä vaikea kuumesairaus, vamma tai muu elimistön stressitila. Ihmisen kunto romahtaa, koska sairastunut lisämunuainen ei pysty tuottamaan kortisolia, jota elimistö tarvitsee stressitilanteissa.

6. Aldosteronin puutos johtaa suolatasapainon muutoksiin ja verenpaineen laskuun. Lue lisää suolatasapainosta täältä.

7. Tauti todetaan mittaamalla veren kortisolihormonin pitoisuus. Alhainen arvo viittaa sairauteen. Diagnoosi varmistetaan vielä muilla hormonitesteillä.

8. Addisonin taudin hoito on elinikäinen, koska tuhoutuneen lisämunuaisen kuorikerroksen toiminta ei palaudu. Tautia hoidetaan syömällä puuttuvia hormoneja tabletteina. Hormoniannokset säädetään yksilöllisesti potilaan voinnin mukaan. 

9. Potilas on riippuvainen päivittäisistä hormonilääkkeistään. Siksi hänen pitää kertoa hoitoon joutuessaan sairaudestaan. Mukana kannattaa pitää myös Kortisolivajeen hätäohje -korttia ja SOS-passia, joissa kerrotaan Addisonin taudista ja kortisonilääkkeen tarpeesta.

10. Addisonin taudin kehittymistä ei voi ehkäistä. Sen syntyyn ei voi vaikuttaa ruokavaliolla eikä muillakaan elämäntavoilla. Addisonin tauti ei oikein hoidettuna vaikuta elinikään, mutta potilaiden vointia ja verikokeita tulee seurata säännöllisesti hyvän elämänlaadun ja normaalin elämänennusteen varmistamiseksi.

Lue myös:
Addisonin tauti yllätti 

Lähde:
Suomen Endokrinologiyhdistys ry
Terveyskirjasto

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Tarkastanut:
Saara Metso
sisätautien ja endogrinologian erikoislääkäri

Kuva:
Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta