Äärimmäiset ilmansaastepitoisuudet haitaksi riskipotilaiden verenpaineelle ja insuliini-tasapainolle

Ilmansaasteet voivat nostaa verenpainetta ja pahentaa metabolista oireyhtymää potevien insuliiniresistenssiä, jos saastepitoisuudet nousevat hyvin suuriksi.

Ilmansaasteet voivat nostaa verenpainetta ja pahentaa metabolista oireyhtymää potevien insuliiniresistenssiä, jos saastepitoisuudet nousevat hyvin suuriksi. Tällaisia pitoisuuksia tavataan Aasian jättikaupungeissa.

Hypertension-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 65 metabolista oireyhtymää ja insuliiniresistenssiä potevan Pekingin alueella asuvan aikuisen seurantaan. Osallistujien asuinalueiden ilmansaastepitoisuudet vaihtelivat paljon. Pienhiukkasia oli päivästä riippuen 9–550 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa ja mustan hiilen eli noen pitoisuus 0,2–25 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa.

Osallistujien verenpaine lähti tulosten perusteella nousemaan 1–7 päivää pienhiukkaspitoisuuksien suurentumisen jälkeen. Verenpaine nousi 2–3 mmHg jokaista 67 mikrogramman lisäystä kohden. Nokipitoisuuksien suurentuminen sekin liittyi verenpaineen nousuun, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Insuliiniresistenssi eli insuliinin tehon heikkeneminen kiihtyi 4–5 päivää noki- ja pienhiukkaspitoisuuksien suurentumisen jälkeen. Yhteys oli sitä voimakkaampi mitä enemmän pitoisuudet suurentuivat, tulokset osoittavat.

Suomessa hengitysilman pienhiukkaspitoisuudet ovat huomattavasti pienempiä kuin Pekingissä, mutta tutkimustulokset ovat viitanneet siihen, että pienhiukkaset voivat aiheuttaa mm. sydänkohtauksia ja muita sydänoireita jo pitoisuuksina, joita tällä hetkellä pidetään turvallisina.

Suomessa suurin osa hengitysilman pienhiukkasista kulkeutuu ulkomailta. Etenkin taajamissa puulämmitys on kuitenkin paikallisesti merkittävä hiukkasten lähde. Kaupungeissa merkittävä osa hengitettävistä hiukkasista on autojen nostattamaa katupölyä.

Lähde: Hypertension 2015;67:77–85.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
WHO: Ilmastosopimus tarvitaan myös terveyden vuoksi

Ilmansaasteet lisäävät myös viisikymppisten aivoinfarkteja

Ilmansaasteet yhteydessä myös haitallisiin aivomuutoksiin