Alkoholiton punaviini laski verenpainetta

Kohtuullinen määrä alkoholitonta punaviiniä päivittäin laski verenpainetta miehillä, joilla oli diabetes tai vähintään kolme sydänsairauksien riskitekijää.

Kohtuullinen määrä alkoholitonta punaviiniä päivittäin laski verenpainetta miehillä, joilla oli diabetes tai vähintään kolme sydänsairauksien riskitekijää. Tavanomaisen määrän alkoholia sisältäneen punaviinin tai ginin (alkoholia 30 g/päivä) nauttiminen ei laskenut verenpainetta. Avoimeen, satunnaistettuun tutkimukseen osallistui 67 iältään 55–75-vuotiasta miestä. Kunkin juoman nauttiminen jatkui 4 viikkoa ennen vaihtoa toiseen. Juomien polyfenolipitoisuudet va­kioitiin. Alkoholittomalla punaviinillä systolinen verenpaine laski 5,8 mmHG ja diastolinen 2,3 mmHG (p < 0,02). Muutos korreloi plasman typpioksidiin, joka lisääntyi 4,1 µmol/l (p = 0,041). Alkoholittoman punaviinin sisältämien polyfenolien katsottiin laskevan verenpainetta, mutta tavallisen punaviinin sisältämä alkoholi näyttäisi kumoavan polyfenolien edullisen vaikutuksen.

www.medpagetoday.com (6.9.2012),
Circ Res 2012, DOI:101161/circresaha.112.275636

Juhana E. Idänpään-Heikkilä
professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 39/2012.