Ateroskleroosin kätyrit

Lihaisan ruokavalion tiedetään altistavan ateroskleroosille (valtimotaudille), vaikka moni punainen liha ei kovin paljon rasvaa sisälläkään.

Lihaisan ruokavalion tiedetään altistavan ateroskleroosille (valtimotaudille), vaikka moni punainen liha ei kovin paljon rasvaa sisälläkään. Nyt yksi selitys on löytynyt punaisen lihan sisältämästä L-karnitiinista. Siitä suolen bakteerit tuottavat trimetyyliamiini-N-oksidia (TMAO), joka sekaantuu kolesterolin kuljetukseen ja sitä kautta edistää ateroskleroosia.

Tulokset perustuvat monipuolisiin tutkimuksiin sekä ihmisillä että hiirillä. Bakteerien rooli TMAO:n tuottamisessa paljastui kokeessa, jossa lihansyöjille ensin annettiin karnitiinia kunnon pihvinä, jolloin plasman TMAO-pitoisuus suureni. Sitten seurasi viikon kuuri laajakirjoista antibioottia suolen mikrobiston tuhoksi, ja uudessa pihvitestissä TMAO:n tuotanto oli nollissa. Viikkojen jälkeen, kun suolen mikrobit olivat palanneet, uusinta-­altistus pihvillä sai aikaan alkuperäiset TMAO-tasot. Pihvialtistukseen houkutellulla kasvissyöjällä TMAO-pitoisuus ei suurentunut.

Suolen bakteerien vertailut viittasivat siihen, että lihan- ja kasvissyöjillä on erilainen bakteerilajisto. Vaikka karnitiinia käyttäviä bakteerilajeja on ilmeisesti useita, suuri TMAO-pitoisuus näytti liittyvän Prevotella-lajeihin ja pieni Bacteroides-lajeihin.

Pihvin- tai kasvinsyöjän bakteeriston ero selittyi hiirikokeissa. Hiiriin, joita ravittiin pitempään karnitiinilisällä, rikastui suoleen karnitiinia käyttäviä lajeja. Eli säännöllisesti karnitiinia tai lihaa syövän suoleen valikoituu lajisto, joka tuottaa tehokkaasti TMAO:ta. Toisaalta voi ajatella, että satunnainen pihvin syöjä voinee nauttia pihvistään pelkäämättä kamalia metabolisia seurauksia.

Artikkelissa kuvataan myös sekä potilailla että hiirillä tehtyjä testejä, joilla osoitettiin TMAO:n liittyvän ateroskleroosiin. Myös mahdollisia vaikutusmekanismeja selvitettiin.

Havaintojen kansanterveydellisiä vaikutuksia pohtiessaan tutkijat mainitsevat myös suositut L-karnitiinia sisältävät ravintolisät, joita kuntoilijat ja laihduttajat käyttävät. Niiden turvallisuutta pitäisi tutkia.

Koeth RA, Wang Z, Levison BS ym. Intestinal microbiota metabolism of L-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis. Nat Med 2013, verkossa ensin 7.4.2013. doi:10.1038/nm.3145.

Heikki Arvilommi
LKT, professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 19/13.