Automatisoitu nettiterapia tehoaa unettomuuteen

Tuoreen tutkimuksen perusteella kognitiivis-behavioraalinen nettipsykoterapia on jopa yhtä tehokasta kuin kasvotusten annettu hoito.

Kognitiivinen psykoterapia on keskeinen ja tehokas hoito unettomuuteen, mutta kaikki unettomat eivät pääse terapeutin potilaiksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan ongelman voi kuitenkin kiertää käyttämällä automatisoitua internetpohjaista terapiaohjelmaa. Tulosten perusteella kognitiivis-behavioraalinen nettipsykoterapia on jopa yhtä tehokasta kuin kasvotusten annettu hoito.

Tutkimuksessa automatisoituun nettiterapiaan kuuden viikon ajan osallistuneet nukahtivat nopeammin, heräilivät vähemmän ja muutenkin nukkuivat paremmin kuin verrokit, jotka saivat vain internetpohjaista räätälöimätöntä valistusta ja itsehoitovinkkejä.

Automatisoitu kognitiivinen nettiterapia auttoi 70 prosenttia potilaista ja heistä valtaosan katsottiin parantuneen kokonaan. Vaikutus näkyi vielä vuoden kuluttua. Hoitotulos on verrattavissa kasvotusten annettavaan kognitiiviseen psykoterapiaan, tutkijat kirjoittavat.

Kognitiiviset menetelmät ovat laajalti käytössä unettomuuden hoidossa, mutta nyt julkaistut tulokset osoittavat niiden tehon välittyvän myös automatisoidun internetohjelman välityksellä. Jos tulokset vahvistuvat lisätutkimuksissa, nettipohjaiset terapiamuodot voivat tuoda kognitiivisen psykoterapian ennennäkemättömän monien unettomuuspotilaiden saataville.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Lähde:
Effect of a Web-Based Cognitive Behavior Therapy for Insomnia Intervention With 1-Year Follow-up. JAMA Psychiatry 2016;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2016.3249.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia