Beetasalpaajat loppuraskaudessa yhteydessä lapsen terveysriskeihin

Beetasalpaajia käytetään verenpaineen hoitamiseen raskauden aikana, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan ne saattavat lisätä lasten glukoosiaineenvaihdunnan ongelmia sekä bradykardia-rytmihäiriöitä.

Beetasalpaajia käytetään verenpaineen hoitamiseen raskauden aikana, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan ne saattavat lisätä lasten glukoosiaineenvaihdunnan ongelmia sekä bradykardia-rytmihäiriöitä (sydämen hidaslyöntisyys).

Pediatrics-lehden julkaisemat tulokset perustuvat tietoihin lähes 2,3 miljoonasta vuosina 2003–2007 synnyttäneestä äidistä ja heidän lapsistaan. Hieman alle 11 000 naista oli saanut beetasalpaajia loppuraskaudessa synnytyksen aikoihin.

Beetasalpaajille raskauden aikana altistuneiden lasten riski kärsiä veren glukoositasojen alhaisuudesta oli 4,3 prosenttia, kun muiden lasten riski oli vain 1,2 prosenttia. Bradykardia-rytmihäiriöitä oli 1,6 prosentilla altistuneista, mutta vain 0,5 prosentilla muista lapsista.

Yhteydet havaittiin senkin jälkeen, kun tutkijat huomioivat analyysissa monia äitien terveyteen ja elämäntapoihin liittyviä taustamuuttujia. Lisätutkimuksissa olisi kuitenkin hyvä selvittää muun muassa se, miten suurelta osin yhteydet johtuvat beetasalpaajista ja miten paljon verenpaineongelmista, joita niillä hoidetaan.

Lähde:
Late Pregnancy β Blocker Exposure and Risks of Neonatal Hypoglycemia and Bradycardia. Pediatrics 2016;DOI:10.1542/peds.2016-0731.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia