D-vitamiini ja kalsium eivät ehkäisekään uusia suolistokasvaimia

Havainnot ovat ristiriidassa useiden tutkimusten kanssa, mutta aiemmat tutkimukset ovat pääosin olleet väestö- tai laboratoriotutkimuksia, joiden tulokset eivät läheskään aina toistu satunnaistetuissa ja lumekontrolloiduissa tutkimuksissa.

D-vitamiinin ja kalsiumin on uskottu ehkäisevän uusien paksu- ja peräsuolikasvainten muodostumista, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella uskomuksella ei näyttäisi olevan perustetta. Tutkimus julkaistiin arvovaltaisessa New England Journal of Medicine -lehdessä.

Tutkimuksessa D-vitamiini- ja kalsiumlisien vaikutuksia tutkittiin seuraamalla 2 300 potilasta, joilta oli juuri poistettu hyvänlaatuiset adenooma-kasvaimet suolistosta. Toimenpidettä seuraavat 35 vuotta potilaat söivät päivittäin D-vitamiinia (1 000 IU), kalsiumlisiä (1 200 mg), kumpaakin tai lumevalmisteita.

Seurannan päätteeksi tehdyissä suolistotähystyksissä uusia adenooma-kasvaimia löytyi 43 prosentilta potilaista, mutta niitä oli yhtä todennäköisesti kaikissa tutkimusryhmissä. Näin ollen D-vitamiini tai kalsium yhdessä tai erikseen otettuna eivät ehkäisseet uusia kasvaimia, tutkijat kirjoittavat.

Havainnot ovat ristiriidassa useiden tutkimusten kanssa, mutta aiemmat tutkimukset ovat pääosin olleet väestö- tai laboratoriotutkimuksia, joiden tulokset eivät läheskään aina toistu satunnaistetuissa ja lumekontrolloiduissa laadukkaissa tutkimuksissa. Nyt julkaistut tulokset ovatkin uskottavia, ja ne viittaavat selvästi siihen, ettei D-vitamiini- tai kalsiumlisillä ole roolia uusien suolistoadenoomien ehkäisyssä.

Lue myös:
D-vitamiinia vai liikuntaa kaatumisten ehkäisyyn?
D-vitamiinilisät eivät auttaneet alentamaan verenpainetta
Vyötärölihavuus mahdollisesti suolistosyöpien riskitekijä
Suolistosyövän seulonnan vaikuttavuudesta ei vielä varmuutta

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
NEJM 2015;373:15191530

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.