Diabeetikoiden amputaatiot vähentyneet huomattavasti

Tutkijat uskovat amputaatioiden vähentymisen johtuvan todennäköisesti diabeteksen hoidon parantumisesta ja varsinkin moniammatillisen hoidon kehityksestä.

Diabetekseen liittyvät amputaatiot ovat vähentyneet tasaisesti jo kahden vuosikymmenen ajan, tuore tanskalaistutkimus osoittaa. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti diabeteksen hoidon parantumisesta.

Alaraajojen amputaatiot johtuvat diabeetikoilla jalkahaavaumista, jotka seuraavat diabeteksen liitännäissairauksista.

Tanskalaiset selvittivät rekistereistä Fyn-saarella asuville noin 500 000 asukkaalle tehdyt amputaatiot vuosilta 1996–2011. Amputaatio tehtiin yhteensä 2 800 henkilölle, joista 1 300 sairasti diabetesta.

Diabetesta sairastaville tehtiin nilkan ja polven välinen amputaatio kahdeksan kertaa todennäköisemmin kuin terveille. Nilkan alapuolelle tehtävä amputaatio tehtiin puolestaan diabeetikkomiehille 15 kertaa todennäköisemmin ja naisille kahdeksan kertaa todennäköisemmin kuin terveille.

Vaikka diabeetikoille tehtiin enemmän amputaatioita, niiden määrä tippui tasaisesti vuosien varrella. Nilkan alapuolelle tehdyt amputaatiot vähenivät vuosittain 10 prosenttia ja nilkan ja polven väliset 15 prosenttia vuodesta 1990 lähtien. Muista kuin diabeteksesta johtuvat amputaatio eivät vähentyneet tarkastelujaksona.

Tutkijat uskovat amputaatioiden vähentymisen johtuvan todennäköisesti diabeteksen hoidon parantumisesta ja varsinkin moniammatillisen hoidon kehityksestä. Jos taustalla olisivat leikkausmenetelmien parannukset, samat hyödyt olisi nähty myös muilla kuin diabetesta sairastavilla.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Diabetologia 2015;DOI:10.1007/s00125-015-3781-79

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.