E-pillerin saa halvemmallakin

Suomalaisnaiset toivovat edullisempaa ehkäisyä, mutta kaikki eivät tiedä, että tämä on jo mahdollista.

Suomessa e-pillereitä käyttää Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tilastojen mukaan noin 230 000 naista.

Kaikille näille naisille ei ole selvää, että e-pillerin voi saada halvemmallakin. Monille e-pillerivalmisteille on nimittäin olemassa edullisempi rinnakkaisvalmiste.

Yksi syy tietämättömyyteen voi olla se, että kaikki e-pillerit eivät kuulu lääkevaihdon piiriin. E-pillerivalmistetta ei siis voi apteekissa vaihtaa edullisempaan, vaan lääkärin on huomioitava asia reseptiä kirjoittaessaan.

Naistenklinikan osastoylilääkäri, professori Oskari Heikinheimon mielestä lääkärin pitää muistaa puhua potilaansa kanssa myös e-pillereiden hinnoista.

– Kun etsitään potilaalle sopivaa e-pilleriä, olisi tärkeää ottaa hinta yhdeksi kriteeriksi. Ehkäisyn ei pitäisi olla rahasta kiinni. 80-luvulla markkinoille tulleet valmisteet, joita saa nykyään halvempaan hintaan, ovat hyviä. Niin turvallisia kuin e-pillerit voivat vain olla.

Halvimmillaan ilmaiseksi

LKT, gynekologi Anneli Kivijärven mukaan tilanne on ainakin Turussa hyvä. Hän kertoo, että ehkäisyneuvolan potilaat ottavat usein hinnan puheeksi.

– Meillä puhutaan avoimesti hinnoista ja aloite tulee usein hoitajalta tai lääkäriltä. Tänäänkin olen vaihtanut asiakkaalle aiemmin käyttämänsä pillerin halvempaan rinnakkaisvalmisteeseen tällaisen keskustelun tuloksena, hän sanoo.

Kivijärvi on kuitenkin tavannut sellaisiakin potilaita, jotka hakevat raskaudenkeskeytystä, koska heillä ei ollut varaa pillereihin.

– Hinnan ei pitäisi olla ongelma. Halvimmillaan pillerit maksavat vain muutaman euron kuukaudessa. Jos rahaa ei ole lainkaan, kehotamme potilasta tulemaan opetuspoliklinikalle hormonikierukan tai ihonalaisen implantin laittoon. Silloin nainen saa maksuttoman ehkäisyn moneksi vuodeksi. Keinoja siis on olemassa, hän sanoo.

Rahasta on vaikea puhua

Heikinheimo ymmärtää, että vastaanotolla voi olla vaikea kertoa omasta rahatilanteesta.

– Olen sanonut opiskelijoillemme, että rahastakin pitäisi osata puhua. Kyllähän vastaanotolla puhutaan paljon sensitiivisimmistäkin asioista, hän toteaa.

Heikinheimon mielestä rahasta puhuminen on erityisen tärkeää siksi, että yhteiskunta ei tue ehkäisyä. Hän kuitenkin huomauttaa, että lääkefirmat eivät ole täysin syyllisiä pillereiden kovaan hintaan.

– Näin maailma toimii. Lääkefirmat valmistavat uuden lääkkeen, jota myydään kalliilla, jotta tutkimusta saataisiin rahoitettua. On kuitenkin hienoa, että firmat eivät ole ottaneet vanhempia ja halvempia pillereitä pois markkinoilta. Niitä voidaan siis edelleen määrätä potilaille, hän toteaa.

Heikinheimon muistuttaa, että pillerimerkkejä on nykyään huima määrä. Siksi hän kehottaa opiskelijoitaan opettelemaan muutamien pillereiden nimet ulkoa. Yhden ulkoa opeteltavan pillerin pitäisi olla halvempi rinnakkaisvalmiste.

Itselle sopiva pilleri

Ne, joille sopivan pillerin löytäminen on ollut hankalaa, eivät aina uskalla kokeilla halvempaa valmistetta.

Heikinheimon mielestä ennakkoluulojen ei pitäisi olla este. Itselle sopivan lääkkeen voi vaihtaa halvempaan valmisteeseen, jos siinä on samat vaikuttavat aineet.

Myös Kivijärvi on törmännyt ilmiöön.

– Naiset ovat yksilöllisiä. Joku kokeilee helposti. Osalla on ennakkoluuloja ja pelkoja vaihtamiseen varsinkin, jos on joutunut kokeilemaan jo paria merkkiä ennen sopivan löytämistä, hän sanoo.

Naista kumpikaan ei syytä. Omasta taloudellisesta tilanteesta on vaikea puhua. Siksi lääkärin tehtävänä on ottaa hinta puheeksi.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Pixmac/Catherina Holder