EHEC-tartuntoja esiintyy jälleen

THL arvioi, että tartunnanlähteenä saattaa olla laajassa jakelussa oleva elintarvike, koska tartuntoja on todettu samanaikaisesti eri puolilla Suomea.

Tartuntatautirekisteriin on huhti–toukokuussa ilmoitettu 4 kotimaista bakteeriominaisuuksiltaan identtistä EHEC O157 -tartuntaa eri puolilta Suomea.

Sairastuneet ovat 1–8-vuotiaita tyttöjä. Heistä 3 on sairastunut hemolyyttis-ureemiseen oireyhtymään. Lisäksi tietoon on tullut 5 toukokuussa sairastunutta henkilöä, joiden ulosteesta on osoitettu EHECille tyypillisiä shigatoksiineja koodittavia geenejä.

Suomessa todetaan EHEC-bakteerin aiheuttama infektio vuosittain 10–30-henkilöllä. Infektio johtaa noin 5–15 prosentilla vakavaoireiseen hemolyyttis-ureemiseen oireyhtymään. Suurin osa sairastuneista on pikkulapsia. Valtaosa tartunnoista saadaan kotimaassa.

Jo hyvin pieni määrä EHEC-bakteeria voi aiheuttaa sairastumisen, jos bakteeria joutuu ihmisen suuhun.

Tartuntaa voi torjua hyvällä käsi- ja keittiöhygienialla, välttämällä kuumentamattomia riskielintarvikkeita, kuten pastöroimattomia maitotuotteita ja raakaa lihaa. Kasvikset kannattaa pestä huolellisesti.

Eviran mukaan raakamaito todennäköisesti aiheutti kuuden henkilön EHEC-tartunnan viime kesänä. Vuonna 2001 Suomessa ilmeni EHEC–epidemia, jossa sairastui neljän henkilöä Hollannista tuodusta kebab-raakalihavalmisteesta. Uimavesi puolestaan osoitettiin kahdeksantoista henkilön sairastumisen välittäjäksi vuonna 1997.

THL pyytää syvähaastattelujen koordinoimiseksi ja tartuntojen määrän arvioimiseksi hoitohenkilökuntaa tai laboratorioita ilmoittamaan sekä epäillystä että varmistetusta EHEC-tartunnasta THL:n tartuntatautilääkärille p. 029 524 8557.

EHEC on lyhenne enterohemorraaginen Eschericia coli -bakteerin nimestä. E. coli on suoliston bakteeri, joka voi aiheuttaa mm. virtsatieinfektioita. EHEC on sellainen E. coli, joka tuottaa shigatoksiineja, ja aiheuttaa veriripulia. EHEC-infektion tavallisimmat oireet ovat verinen, kuumeeton ripuli ja vatsakrampit. Infektio voi johtaa hemolyyttis-ureemiseen oireyhtymään (HUS), jossa punasolut hajoavat (hemolyyttinen anemia), verihiutaleiden määrä laskee (trombosytopenia) ja ilmenee äkillinen munuaisten toimintavajaus. (Lähde: THL)

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta