Elinluovutuskortin saa nyt kännykkäänkin

Lain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Tietoa mahdollisen elinluovuttajan mielipiteestä kysytään omaisilta.

Munuais- ja maksaliitto alkoi jakaa 40 vuotta sitten elinluovutustestamenttia. Vuonna 1995 nimi muuttui elinluovutuskortiksi. Syntymäpäivien kunniaksi kortin voi jatkossa ladata myös älypuhelimeen.

Liiton viestintäpäällikkö Petri Inomaan mukaan tieto siitä, että haluaa olla elinluovuttaja, on tärkeä jakaa läheisten kanssa. Lain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Tietoa mahdollisen elinluovuttajan mielipiteestä kysytään omaisilta.

– Sovelluksen kautta on helppo innostaa myös kavereita tekemään oma elinluovutuskortti, kun omansa jakaa vaikka Instagramiin, Inomaa sanoo.

Elinluovutus-sovelluksen voi ladata sovelluskaupoista tai täältä. Mobiilikortti on saatavilla jo nyt Android- ja Windows Phone- puhelimiin sekä tabletteihin. iPhone-sovellus odottaa vielä julkaisua. Sovellusta ei käyttöjärjestelmien vuoksi saa näkyviin ennen puhelimen lukitusnäyttöä.

Tiesitkö tämän elinluovutuksesta?

➤ Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Osa elinsiirtoa odottavista menehtyy, koska siirrettävää elintä ei saatu ajoissa.

➤ Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

➤ Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman-munuaisen- ja ohutsuolensiirtoja. Eniten on munuaisensiirtoja.

➤ Lain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Tietoa mahdollisen elinluovuttajan mielipiteestä kysytään omaisilta.

➤ Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi postiluukkuunsa täältä.

Tutustu sähköiseen elinluovutuskorttiin.

Lähde:
Munuais- ja maksaliitto

Kuva:
Panthermedia