Enterovirusinfektiot mahdollisesti tyypin 1 diabeteksen taustalla

Suomalaistutkijat ovat löytäneet lisää todisteita virusinfektioiden osuudesta diabeteksen synnyssä.

Suomalaistutkijat ovat löytäneet lisää todisteita virusinfektioiden osuudesta tyypin 1 diabeteksen synnyssä. Arvostetussa Diabetologia-lehdessä julkaistut tulokset viittaavat enteroviruksiin.

Enterovirusinfektiot on yhdistetty tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetekseen aiemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset ovat merkittävä lisätodiste.

Tulokset osoittivat enterovirusinfektiot noin kolme kertaa yleisemmiksi suomalaislapsilla, jotka olivat vasta-aineiden perusteella sairastumassa diabetekseen. Yhteys koski infektioita, jotka olivat tapahtuneet yli vuosi ennen vasta-aineiden toteamista.

Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa havainnot viittaavat siihen, että enterovirusinfektiot käynnistävät tai ovat muuten osallisena tyypin 1 diabeteksen syntyprosessissa, jossa haiman insuliinia tuottavat solut alkavat tuhoutua.

Enterovirusinfektiot ovat hyvin yleisiä, mutta Suomessa niitä todetaan vähemmän kuin monissa muissa maissa. Tutkijat pitävätkin mahdollisena, että tämän vuoksi suomalaislapset ovat erityisen alttiita enterovirusten mahdollisille diabetesvaikutuksille. Tämä selittäisi sen, miksi tyypin 1 diabetes on Suomessa poikkeuksellisen yleinen.

Tutkimuksessa enterovirusta etsittiin ulostenäytteistä, jotka oli kerätty vauvaiästä alkaen 130 lapselta, joilla oli veressään diabeteksen oireettomaan vaiheeseen yhdistettyjä autovasta-aineita, sekä 280 verrokilta. Kaikilta lapsilta analysoitiin keskimäärin 11 näytettä. Näytteitä kerättiin säännöllisin väliajoin kunnes lapset olivat 2–3-vuotiaita.

Tutkimuksen toteutti professori Heikki Hyödyn ja Hanna Honkasen vetämä tutkijaryhmä.

Lähde: Detection of enteroviruses in stools precedes islet autoimmunity by several months: possible evidence for slowly operating mechanisms in virus-induced autoimmunity. Diabetology 2016; DOI:10.1007/s00125-016-4177-z

Uutispalvelu Duodecim

Kuva: Fotolia

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.