Fiasp-insuliinin määräämisessä on paikkakuntakohtaisia eroja

Ultranopean insuliinin kohdalla täytyy aina pohtia haitat ja hyödyt.

Ultranopea Fiasp-insuliini tuli markkinoille viime vuonna. Valmisteyhteenvedon mukaan insuliinin käyttöaihe on aikuisten diabeteksen hoito, mutta sitä määrätään kuitenkin alle 18-vuotiaille off label -käyttönä muun muassa HYKS:n Lasten ja nuorten toimialalla. Oulun yliopistollisessa sairaalassa Fiaspia ei kirjoiteta lapsille kuin poikkeustapauksissa. Diabeetikkolasten vanhemmat ihmettelevät sosiaalisessa mediassa paikkakuntien välisiä eroja.

Miksi OYS:ssa ei kirjoiteta Fiasp-­reseptiä alle 18-vuotiaille?

– Tämä on nyt ehkä kuuma peruna, koska siinä on eroja, miten reseptejä kirjoitetaan, sanoo lastentautiopin professori Riitta Veijola OYS:sta.

Veijola jatkaa, että OYS, HYKS:n lastenendokrinologian Jorvin diabetesvastaanotto Espoossa ja Seinäjoen keskussairaala ovat mukana Nova Nordiskin tutkimuksessa, jossa selvitetään Fiasp-insuliinin turvallisuutta ja tehoa alle 18-vuotiaille. Tutkimus on kesken.

– Siksi olemme ottaneet kannan, että vaikka Fiasp on apteekeissa ja voisimme määrätä sitä vanhaan tapaan off label -käytöllä, emme tee sitä tässä vaiheessa muutoin kuin poikkeustapauksissa. Pitää olla erityinen hoitoon liittyvä peruste ja arvio, että ongelma ratkeaisi, jos vaihdettaisiin tavallinen pikainsuliini ultra­nopeaan Fiaspiin.

HYKS:n lastenendokrinologian diabetesvastaanotoilla Fiasp-reseptiä ei kirjoiteta ilman tarkkaa harkintaa.

– Jokainen aloitus harkitaan erikseen. Jos potilaan hoidossa ei ole mitään ongelmia, silloin ei ole syytä vaihtaa valmistetta, sanoo HYKS:n lastenendokrinologian vastuulääkäri Päivi Miettinen.

Miettisen mukaan täytyy aina pohtia, onko ultranopeasta insuliinista potilaalle haittaa vai hyötyä.

– Insuliinin vaihdosta toki keskustellaan aina vanhempien kanssa, ja moni ottaa sen itse puheeksi etsiessään ratkaisua ongelmaan, jossa verensokeri nousee korkealle ruuan jälkeen huolimatta siitä, että hänelle on annettu muita pikainsuliineja jo selvästi ennen ruokailua.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehdessä 3/2018.