Foolihappo saattaa pienentää verenpainepotilaiden riskiä sairastua aivoverenkiertohäiriöihin

Foolihappolisiä verenpainelääkkeiden lisäksi syövät sairastuivat aivoverenkiertohäiriöön noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin potilaat, jotka saivat vain verenpainelääkkeitä.

Verenpainetautia potevat voivat mahdollisesti pienentää riskiään sairastua aivoverenkiertohäiriöihin syömällä verenpainelääkkeiden lisäksi foolihappolisiä. Tämä suotuisa vaikutus saattaa tosin koskea vain potilaita, joilla on verenpaineongelmien lisäksi myös korkea kolesteroli.

Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta samansuuntaisia havaintoja on saatu aiemminkin. Viime vuonna pitkälti sama tutkijaryhmä julkaisi tutkimuksen, jossa vastaava vaikutus havaittiin riippumatta potilaiden kolesterolitasoista.

Foolihappolisiä verenpainelääkkeiden lisäksi syövät sairastuivat aivoverenkiertohäiriöön noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin potilaat, jotka saivat vain verenpainelääkkeitä. Tämä havaittiin viisivuotisen seurannan aikana, mutta yhteys rajoittui vain potilaisiin, joiden kokonaiskolesteroli oli korkea eli yli 5 mmol/l.

Käytännössä tulokset tarkoittavat sitä, että estääkseen yhden aivoverenkiertohäiriön foolihappolisiä pitää antaa 78 potilaalle, tutkijat kirjoittavat.

Foolihappo eli folaatti lukeutuu B-ryhmän vitamiineihin. Sitä saa mm. tuoreista kasviksista, hedelmistä, marjoista, pavuista, täysjyväviljasta ja maksasta.

Suomalaissuositusten mukaan foolihappoa tulisi saada päivittäin 300 mikrogrammaa ja raskauden aikana 400 mikrogrammaa. Suuri osa suomalaisista saa foolihappoa niukasti, mutta tarpeeksi.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Folic Acid Therapy Reduces the First Stroke Risk Associated With Hypercholesterolemia Among Hypertensive Patients. Stroke 2016;DOI:10.1161/STROKEAHA.116.014578.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Fotolia