Foolihappo voi hidastaa munuaistaudin etenemistä

Monissa maissa foolihappoa lisätään viljatuotteisiin, koska se vähentää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöitä.

Foolihappolisät saattavat hidastaa kroonisen munuaistaudin etenemistä ja parantaa munuaisten toimintaa, tuore tutkimus osoittaa. Kiinalaistutkijoiden havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa foolihappolisät eivät aina ole auttaneet munuaistautia potevia.

Foolihappo eli folaatti lukeutuu B-ryhmän vitamiineihin. Sitä saa mm. tuoreista kasviksista, hedelmistä, marjoista, pavuista, täysjyväviljasta ja maksasta.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa 15 000 kiinalaispotilasta satunnaistettiin runsaaksi neljäksi vuodeksi joko verenpainelääkitykselle tai foolihappo-verenpainelääkeyhdistelmälle. Kroonista munuaistautia poti 1 700 potilasta.

Tulosten perusteella foolihapporyhmäläisten munuaisten toiminta heikkeni hitaammin kuin pelkkää verenpainelääkettä saaneiden. Erityisesti foolihappo auttoi potilaita, joilla oli todettu krooninen munuaistauti jo ennen tutkimuksen alkua. Heillä munuaistauti eteni noin puolet hitaammin foolihappolisien ansiosta.

Kiinalaisten tutkimus on tiettävästi ensimmäinen, missä foolihapon munuaisvaikutuksia on tutkittu maassa, jossa elintarvikkeisiin ei lisätä foolihappoa. Tämä voi myös selittää erot aiempiin tutkimuksiin. Monissa maissa foolihappoa lisätään viljatuotteisiin, koska se vähentää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöitä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä. JAMA Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2016.4687

Lähde:
Efficacy of Folic Acid Therapy on the Progression of Chronic Kidney Disease.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia