Fyysinen kunto on parempi kuolleisuuden ja sydänriskin ennustaja kuin ikä

Hyvässä fyysisessä kunnossa olevien kuolleisuus oli seurannan aikana vähäisempää kuin huonokuntoisten.

Liikunta ja hyvä fyysinen kunto auttavat monien sairauksien ehkäisyssä vielä eläkeiässä. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella fyysinen kunto onkin ikää parempi eliniän ja sydänkohtausriskin ennustaja.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa 57 000 miestä ja naista seurattiin kymmenen vuoden ajan. Tutkijoilla oli käytössään osallistujien kuntotestien tulokset vuosilta 1991–2009. Seurannan aikana 6 400 osallistujaa kuoli ja 1 600 sairastui sydänkohtaukseen.

Kuntotestien perusteella hyvässä fyysisessä kunnossa olevien kuolleisuus oli seurannan aikana vähäisempää kuin huonokuntoisten, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin yhtä lailla alle 40-vuotiailla sekä yli 70-vuotiaiden ikäryhmässä siitäkin huolimatta, että kuntotestitulokset heikkenivät iän myötä.

Tulokset osoittivat myös, että samanikäisten osallistujien sydän- ja kuolleisuusriskit erosivat hyvin paljon fyysisestä kunnosta riippuen. Esimerkiksi 45-vuotiaan huonokuntoisen riski sairastua sydänkohtaukseen saattoi olla 60-vuotiaan tasolla tai toisin päin. Kuolleisuus ja sydänkohtausriski selittyivätkin tutkijoiden mukaan paremmin osallistujien fyysisen kunnon perusteella määritellyllä biologisella iällä kuin kronologisella iällä.

Tutkimus julkaistiin Heart-lehdessä.

Lähde:
Age-dependent prognostic value of exercise capacity and derivation of fitness-associated biologic age. Heart 2016;102:431–437.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia