Halkopinosta pöllyää – myyräkuume vaanii

Myyräkuumeen riski kasvaa loppukesällä. Tupakointi ja perimä vaikuttavat taudinkuvaan.

Mökki ja halkovaja ovat turvallisinta suursiivota keväällä, koska silloin metsämyyrien ja niiden eritteistä tarttuvan Puumala-viruksen määrät ovat pienimmillään, vinkkaa Satu Mäkelä Lääkärilehdessä julkaistavassa katsauksessa. Suositeltavaa on käyttää hengityssuojainta ja siivota jätökset mieluummin kostealla kuin lakaisemalla, jotta pöly ei lennä.

Myyräkuume on yleinen infektiotauti Suomessa. Se kuuluu munuaisoireisiin verenvuotokuumeisiin. Suurin osa tartunnan saaneista sairastaa niin lievän taudin, ettei edes hakeudu lääkäriin. Tupakointi altistaa myyräkuumeelle, ja akuutti munuaisvaurio on tupakoitsijoilla muita vaikeampi. Myös perimä vaikuttaa taudinkuvaan. Infektioon kuolee Suomessa keskimäärin yksi henkilö vuodessa.

Lääkärin kannattaa epäillä myyräkuumetta, jos äkillisesti korkeaan kuumeeseen sairastuneella potilaalla todetaan trombosytopenia, hematuria ja proteinuria sekä suurentunut CRP-pitoisuus. Kuumeen lisäksi yleisimpiä oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, oksentelu, virtsamäärien väheneminen sekä vatsa- tai selkäkipu. Vatsaoireet voivat olla niin voimakkaita, että herättävät epäilyn umpilisäkkeen tulehduksesta. Myös ohimenevä näön heikkeneminen on myyräkuumeelle tunnusomaista.

Sairaalahoito on aiheellinen erityisesti, mikäli potilaalla on matala verenpaine, vaikea trombosytopenia, akuutti munuaisvaurio, kovia kipuja tai mikäli hänen yleistilansa on huono. Kreatiniinipitoisuus saattaa kuitenkin olla vielä normaali ja akuutti munuaisvaurio vasta kehittymässä potilaan hakeutuessa lääkäriin. Tällöin hyvä apu on virtsan liuskakoe, koska sillä mitattu runsas albumiinin määrä näyttää ennustavan melko hyvin vaikean munuaisvaurion ilmaantumista.

Keskeistä on kipujen ja nestetasapainon hoito. Yleensä potilaat toipuvat täysin, mutta pahimmillaan taudille tyypillinen lisääntynyt kapillaaripermeabiliteetti voi johtaa sokkiin ja potilaan menehtymiseen. Vaikea taudinkuva saattaa kehittyä hyvin nopeasti, jopa tunneissa, ja potilas kuuluukin tehohoitoon. Ikatibantilla voi olla suotuisa vaikutus vaikeassa myyräkuumeessa.

Sairastettu tauti antaa elinikäisen immuniteetin.

Lähde: Mäkelä S. Milloin myyräkuumepotilas tarvitsee sairaalahoitoa? Suom Lääkäril 2017;72:1639–43.

Tiina Huttu

Kuva: Fotolia

Artikkeli julkaistiin Lääkärilehdessä 25–32/2017. Lue se kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.