Ilmianna punkki

Tähänastisen tiedon mukaan taigapunkkia on löydetty kuudelta eri paikkakunnalta.

Turun yliopiston puutiaistutkijat toivovat tänäkin vuonna yleisöltä apua punkkien leviämisen tutkimiseen. Toiveena on, että yleisö lähettäisi löytämiään punkkeja eläinmuseoon, jossa tutkitaan, onko kyseessä yleinen puutiainen vai taigapunkki. Myöhemmin selvitetään myös, millaisia tauteja punkit kantavat.

Löydetty punkki suositellaan pakattavaksi folioon. Lisäksi tutkijat tarvitsevat seuraavat tiedot:

➤ mistä punkki löytyi (ihminen, koira, lehmä)
➤ missä punkin uskotaan tarttuneen
➤ milloin punkin uskotaan tarttuneen
➤ lähettäjän yhteystiedot

Folioon käärityn punkin ja tiedot voi pakata kirjekuoreen ja lähettää osoitteeseen: Puutiaiset, Eläinmuseo, 20014 Turun yliopisto.

Ärhäkkä taigapunkki leviää Suomessa

Suomessa esiintyy kaksi ihmiselle haitallista puutiaislajia: yleinen puutiainen ja taigapunkki, eli Siperian puutiainen. Sekä tavallinen puutiainen että taigapunkki levittävät borrelioosia aiheuttavia bakteereja, mutta virolaisten tutkijoiden mukaan taigapunkilla on todettu borreliabakteerien esiintyvyyden olevan muutamia prosenttiyksiköitä korkeampi kuin tavallisella puutiaisella.

Taigapunkin on todettu myös kantavan puutiaisaivokuumeen (TBE) aiheuttajan, flaviviruksen ns. siperialaista alatyyppiä, joka on osoittautunut yleisen puutiaisen kantamaa eurooppalaista alatyyppiä ärhäkkäämmäksi.

Puutiaistutkimusta johtava amanuenssi Ritva Penttinen kertoo, että tähänastisen tiedon mukaan taigapunkkia on löydetty kuudelta eri paikkakunnalta: Lempäälästä, Simosta, Kokkolasta, Närpiöstä, Kuhmosta ja Ilomantsin Mekrijärveltä.

– Laikuittaiset esiintymistiedot maan eri puolilta viittaavat siihen, että taigapunkkia esiintyy muuallakin. Nyt me haluamme selvittää lajin levinneisyyden, hän sanoo.

Tutkijat lupaavat ilmoittaa jokaiselle taigapunkin löytäneelle henkilökohtaisesti tiedon lajista. Ne, jotka eivät vastausviestiä saa, tietävät, että heidän löytämänsä laji oli tavallinen punkki.

Lue myös artikkelimme borrelioosista ja puutiaisaivokuumeesta täältä.

Lähde:
Turun yliopisto

Kuva:
Panthermedia