Influenssarokotus vähentää diabeetikoiden aivoverenkiertohäiriöitä

Influenssarokotteen ottavat diabeetikot sairastuvat aivoverenkiertohäiriöihin ja sydämen vajaatoimintaan selvästi epätodennäköisemmin kuin muut potilaat, brittitutkimus vahvistaa.

Influenssarokotteen ottavat diabeetikot sairastuvat aivoverenkiertohäiriöihin ja sydämen vajaatoimintaan selvästi epätodennäköisemmin kuin muut potilaat, brittitutkimus vahvistaa. Influenssarokotukset ovat Suomessa ilmaisia diabeetikoille ja muille riskiryhmäläisille.

Brittien tulokset perustuvat runsaan 120 000 tyypin 2 diabetesta sairastavan aikuisen rekisteritietoihin seitsemän vuoden ajalta.

Kun tutkijat vertasivat influenssarokotuksen ottaneita potilaita muihin potilaisiin, rokotettujen riski sairastua influenssakauden aikana sairaalahoitoa vaativaan aivoverenkiertohäiriöön tai sydämen vajaatoimintaan havaittiin 20–30 prosenttia pienemmäksi. Myös keuhkokuume ja influenssa ja kuolemantapaukset olivat heillä harvinaisempia seurannan aikana.

Brittien tulokset ovat tervetulleita, sillä vaikka influenssarokotusten tehokkuus on osoitettu monissa tutkimuksissa, niiden vaikutuksia diabetesta sairastavilla on tutkittu suhteellisen vähän.

Suomessa influenssarokotus on maksuton yli 65-vuotiaille, riskiryhmäläisille kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville sekä 6–35 kuukauden ikäisille lapsille ja raskaana oleville. Myös terveydenhuollossa työskentelevät, vakavalle sairastumisella alttiiden läheiset sekä varusmiespalvelukseen astuvat saavat ilmaisen rokotuksen. Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää valtaosalta ottamatta.

Tutkimus julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä.

Effectiveness of the influenza vaccine in preventing admission to hospital and death in people with type 2 diabetes. CMAJ 2016;DOI:10.1503/cmaj.151059.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Fotolia