Kaikki liikakilot lyhentävät elinikää

Tuoreen selvityksen perusteella riski kuolla tutkimusten seurantojen aikana suureni tasaisesti painoindeksin suurentuessa.

Lihavuus lyhentää elinikää, mutta joidenkin tutkimusten mukaan lievä ylipaino ei olisi kummoinen terveysongelma. Tuoreen selvityksen perusteella näyttää kuitenkin siltä, että myös vähäinen ylipaino näkyy kuolleisuudessa.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat massiiviseen 230 tutkimuksen, yli 30 miljoonan potilaan ja lähes 4 miljoonan kuolemantapauksen analyysiin.

Tulosten perusteella riski kuolla tutkimusten seurantojen aikana suureni tasaisesti painoindeksin suurentuessa. Pienin riski oli potilailla, joiden painoindeksi oli 23–24. Tämä koski ikänsä savuttomina pysytelleitä. Kaikin puolin terveiden ja savuttomien kuolleisuus oli alhaisimmillaan painoindeksin ollessa 20–23.

Normaalipainoisuudesta puhutaan, kun painoindeksi on välillä 18,5–25. Noin 160-senttimetrisille se tarkoittaa 52–64 kiloa, 170-senttimetrisille 58–72 kiloa ja noin 180-senttimetrisille 65–81 kiloa.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä hiljattain julkaistussa meta-analyysitutkimuksessa liikakilojen kuolleisuusvaikutukset ilmaantuivat vasta painoindeksin ylitettyä 35, mikä tarkoittaa vaikeaa lihavuutta. Sitä lievempään lihavuuteen liittyi jopa suotuisia vaikutuksia. Nyt julkaistut tulokset ovat kuitenkin uskottavampia, sillä ne perustuvat suurempaan ja kattavampaan aineistoon, ja mikä tärkeintä, niissä huomioitiin tupakoinnin vaikutukset.

Lihavuus ja liikakilot lyhentävät elinikää todennäköisesti monien eri sairauksien välityksellä. Lihavuus altistaa mm. sydän- ja verisuonitaudeille, diabetekselle, aivoverenkiertohäiriöille ja ainakin kymmenelle eri syövälle.

Suomalaisista 20–54-vuotiaista noin viidennes on lihavia eli heidän painoindeksinsä on vähintään 30. Painoindeksinsä voi laskea Internetissä monilla eri laskureilla.

Lähde:
BMI and all cause mortality. BMJ 2016;353:i2156.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia