Kannabiksen käytön jatkaminen lisää psykoosin uusiutumisia

Brittitutkimuksen tulosten perusteella riski sairastua uuteen psykoosiin kahden vuoden sisällä ensimmäisestä sairastumisesta on suurentunut potilailla, jotka jatkavat kannabiksen käyttöä.

Kannabista käyttävien tiedetään sairastuvan psykooseihin muuta väestöä todennäköisemmin, mutta riskit jatkuvat vielä sairastumisen jälkeenkin. Tuoreen tutkimuksen mukaan käyttöä jatkavien psykoosit myös uusiutuvat tavallista todennäköisemmin.

Brittitutkijoiden havainnot vahvistavat heidän aiempien tutkimustensa havaintoja, mutta edellisistä havainnoista ei voinut päätellä johtuuko yhteys juuri kannabiksesta vai geneettisistä seikoista ja ympäristötekijöistä, jotka altistavat sekä psykoosille että kannabiksen käytölle. Nyt julkaistussa tutkimuksessa nämä rajoitukset onnistuttiin kiertämään ainakin osin.

Tulosten perusteella riski sairastua uuteen psykoosiin kahden vuoden sisällä ensimmäisestä sairastumisesta on suurentunut potilailla, jotka jatkavat kannabiksen käyttöä. Uusiutumisriski on myös suurentunut jaksoina, joina potilas käyttää kannabista, verrattuna jaksoihin, jolloin käyttöä ei esiinny. Myös käytön lisääminen suurensi psykoosin uusiutumisen riskiä, tutkijat havaitsivat.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä, ja siihen osallistui 220 ensimmäistä kertaa psykoosiin sairastunutta 18–65-vuotiasta potilasta. Heitä seurattiin kahden vuoden ajan.

Lähde:
Association Between Continued Cannabis Use and Risk of Relapse in First-Episode Psychosis. JAMA Psychiatry 2016;73:1173–1179.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia