Karvoilla on tarkoitus

Genitaalialueen haavaumien ja kutinan yleistyminen näkyy gynekologin ­vastaanotolla. Yksi ongelmien syy on se, että ­useampi ajelee suojaavan häpykarvoituksensa pois.

Genitaalialueen haavaumien ja kutinan yleistyminen näkyy gynekologin ­vastaanotolla. Gynekologi Merja Metsä-Heikkilä arvioi, että ongelmien syy on luultavasti tiukoissa vaatteissa, jatkuvassa pikkuhousunsuojien käytössä sekä e-pillereiden käytössä. Yhä ­useampi myös ajelee häpykarvoituksensa kokonaan tai lähes kokonaan.

– Häpykarvat suojaavat herkkää ihoa ja limakalvoja. Kokonaan ajeltu geni­taalialue vaatii ihon ja limakalvojen ras­vausta ja hoitoa. Karvojen poisto altistaa myös äreille karvatupen ­tulehduksille.

Ongelman esiinnousuun vaikuttanee sekin, että apua haetaan nykyään herkemmin ja naiset puhuvat keskenään avoimemmin. Intiimihoitotuotteita myös markkinoidaan yhä enemmän.

Kutinan ja kirvelyn yleistyminen on johtanut hiivalääkkeiden käytön lisääntymiseen. Jopa 60 prosentin naisten reseptittä ostamista hiivalääkekuureista on arvioitu olevan turhia.

– Neuvon potilaita rasvaamaan ihoa 
ja limakalvoja perusvoiteella tai satunnaisesti miedolla kortisonivoiteella sekä ottamaan ilmakylpyjä ja tarvittaessa kokei­lemaan auttaisiko, jos karvojen antaa kasvaa.

Metsä-Heikkilä on huomannut, että nuoret naiset ovat huolissaan genitaa­liensa normaaliudesta. Etenkin sisempien häpyhuulten koko pohdituttaa.

– On aivan tavallista, että sisemmät häpyhuulet tulevat esiin ulompien ­häpyhuulten välistä. Pornokuvaston ­yhdenmukaiset standardielimet synnyttävät illuusion, että vain tietynnäköiset sukupuolielimet olisivat normaalit ja kauniit.

Lääkärillä on Metsä-Heikkilän mukaan tärkeä tehtävä potilaiden rauhoittelemisessa.

– Moni on helpottunut kuullessaan, ettei hänen häpyhuulissaan ole mitään vikaa.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 48/13.