Kolera ja tuhkarokko leviävät Somaliassa

Ihmisten olojen kurjistuminen näkyy selvästi, kertoo Terhi Heinäsmäki SPR:stä.

Suomen Punainen Risti vastaa Itä-Afrikkaa uhkaavaan nälänhätään laajentamalla avustustyötään Somaliassa. Apu keskittyy ruokaan, puhtaaseen veteen ja terveyspalveluihin. Pitkittynyt kuivuus heikentää ruokaturvaa.

– Yli puolta somalialaisista uhkaa ruuan ja veden puute, erityisen vaka­vasti ­alle viisivuotiaita lapsia. Veden puute ­aiheuttaa epidemioita. Tuhkarokkoa ja koleraa on jo esiintynyt huolestuttavasti, kertoo SPR:n Itä-Afrikan aluevastaavana työskentelevä sisätautien ja infektiosai­rauksien erikoislääkäri Terhi Heinäsmäki.

Epidemiat ovat suuri uhka kuivuusalueilla, koska ihmisten puolustuskyky on ravinnon puutteesta heikentynyt ja vähäinen vesi kontaminoituu helposti.

Somaliassa on jatkuvasti pieniä koleraepidemioita, joissa kuolleisuus voi ­olla korkea.

Olojen kurjistuminen näkyy

Etelä-Somalian konflikti vaikeuttaa avustustoimia.

– Olen itse käynyt vain Somalimaassa, koska turvallisuustilanteen vuoksi muissa osissa Somaliaa on vaikeampi vierailla. Ihmisten olojen kurjistuminen näkyy selvästi, Heinäsmäki sanoo.

Pakolaisten määrä on kasvanut niillä alueilla, joilla on hieman satanut. Ihmiset matkustavat karjansa kanssa vihreämmille alueille, koska rutikuivilla seuduilla monen koko karja on kuollut.

– Monet ihmiset ovat paikoin selvästi nälkiintyneen näköisiä, siis ne, jotka tulevat majoistaan ulos.

Somalian lisäksi kuivuus vaivaa Etio­piaa ja Keniaa, ja lisäksi Etelä-Sudanissa on ruokakriisi liittyen sisäiseen konfliktiin.

– Ei pidä unohtaa myöskään Burundin sisäistä kriisiä ja epideemiseksi yltynyttä malariatilannetta.

Koordinaattori ei hoida potilaita

Heinäsmäki ei kohtaa alueella potilaita hoitotarkoituksessa, vaan hän suunnittelee ja ohjaa projekteja.

– Mieluusti välillä ryhtyisin itse lääkärin töihin vaikkapa Somalimaassa, mutta se ei ole nyt tehtäväni.

– Sen sijaan yritän saada rahaa Soma­lian Punaiselle Puolikuulle, jotta he voisivat jatkaa ja laajentaa klinikkatoimintaansa.

Heinäsmäki on käynyt monessa liikkuvassa klinikassa, jossa asiantunteva tiimi hoitaa sairaita ja aliravittuja sekä valvoo raskauksia kaukana keskuksista olevilla alueilla.

Synnytykset pyritään ohjaamaan ­terveyskeskuksiin, joista monet ovat myös Punaisen Puolikuun kollegoiden hoidossa.

Lääkärin töitä siirretty hoitajille

Klinikoita johtavat sairaanhoitajat.

– Olen huomannut, miten pitkällä tehtävien siirto on alueilla, joilla lääkäreitä on vähän. Monessa maassa Afrikassa on delegoitu muun muassa pienten lasten ripulin, keuhkokuumeen ja malarian hoito koulutetuille maallikoille kylätasolla, ja se on vähentänyt lapsikuolleisuutta, Heinäsmäki kertoo.

– Lääkäreitä löytää täällä lähinnä yksiköistä, joissa tehdään operaatioita.

SPR:llä on ohjelmia kuudessa maassa, ja Heinäsmäki koordinoi niitä neljän hengen tiimin kanssa. SPR työskentelee paikallisen kansallisen yhdistyksen (Punainen Risti tai Puolikuu) kautta.

Kirjoittaja:
Heli Väyrynen
toimittaja

Kuva: Tatu Blomqvist / Suomen Punainen Risti

Juttu on julkaistu Lääkärilehdessä 19/2017.

Lue lisää jutun aiheesta