Kuulon heikkeneminen kiihtyy mitä vanhemmaksi elää

Suomessa joka viidennellä 70-vuotiaalla ja useammalla kuin joka kolmannella 80-vuotiaalla on ihmisten välistä keskustelua vaikeuttava kuulovika.

Iän myötä käytännössä kaikkien kuulo heikkenee, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan heikkeneminen ei välttämättä etene tasaisesti. Heikkeneminen näyttäisi nimittäin kiihtyvän 90. ikävuoden jälkeen.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 650 yli 80-vuotiaan kuulotestituloksiin, ja niiden perusteella 90-vuotiaiden kuulo heikkeni selvästi nopeammin kuin 85–89-vuotiaiden tai 80–84-vuotiaiden. Heikkeneminen todettiin sekä korkeilla että matalilla taajuuksilla.

Vaikka käytännössä kaikilla osallistujilla oli kuulovika, vain 60 prosenttia heistä käytti kuulolaitetta, mikä tutkijoiden mielestä on aivan liian vähän. Kuulolaitteiden avulla moni heistä voisi todennäköisesti paremmin ja olisi toimintakykyisempiä. Aiemmissa tutkimuksissa huonokuuloisuus on yhdistetty mm. muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikkenemiseen. Kuulolaitetta käyttävillä tätä ei havaita.

Suomessa joka viidennellä 70-vuotiaalla ja useammalla kuin joka kolmannella 80-vuotiaalla on ihmisten välistä keskustelua vaikeuttava kuulovika.

Tutkimus julkaistiin yhdysvaltalaisessa JAMA Otalaryngology-Head & Neck Surgery -tiedelehdessä.

Lähde: Increases in the Rate of Age-Related Hearing Loss in the Older Old. JAMA Otalaryngology-Head & Neck Surgery 2016;DOI:10.1001/jamaoto.2016.2661

Uutispalvelu Duodecim

Kuva: Fotolia

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.