Lääkäriliitto: Perusterveydenhuollon hoitotakuuta kiristettävä

Liitto kehottaa kannanotossaan, että tuleva hallitus muuttaa ensi töikseen terveydenhuoltolakia.

Lääkäriliitto on julkaissut kannanoton, jossa se kehottaa tulevaa hallitusta vahvistamaan hoitotakuuta. Ensimmäinen askel tulisi liiton mukaan olla joustava ja nopea perusterveydenhuollon lääkärin vastaanotolle pääseminen. Tämä voitaisiin toteuttaa vahvistamalla hoitotakuuta.

– Lääkärit haluavat vahvistaa yhdenvertaisuutta kansalaisten välillä ja esittävät siksi hoitotakuun kiristämistä sekä sen vaatimien henkilö- ja muiden resurssien turvaamista. Päätös tästä asiasta tulisi tehdä riippumatta hallinnollisista rakenteista ja heti hallitusohjelmasta sovittaessa, toteaa Lääkäriliiton puheenjohtaja Samuli Saarni tiedotteessa.

Liiton mukaan tulevan hallituksen sote-työ on suunniteltava siten, että lähdetään liikkeelle uudistuksista, joiden toteuttaminen onnistuu nykylainsäädännön ja olemassa olevien rakenteiden puitteissa. Näin voitaisiin välttää uudistuksen kaatuminen tai kohtuuton viivästyminen. Perustason terveyspalvelujen saatavuusongelma on liiton mukaan ratkaistava erillään mahdollisista hallinnollisista uudistuksista.

Lääkäriliitto esittää, että ensi vaiheessa avataan terveydenhuoltolaki, ja sen uudistuksen yhteydessä vahvistetaan hoitotakuusäädöksiä. Liiton mukaan perusterveydenhuollossa tulisi päästä lääkärin vastaanotolle viimeistään viidentenä arkipäivänä hoidontarpeen arvioinnista.

Tavoitteen toteuttamiseksi tarvitaan liiton arvion mukaan noin tuhannen lääkärin lisätyöpanos julkiseen perusterveydenhuoltoon. Liitto muistuttaa, että nykyiset pitkät odotusajat terveyskeskuslääkärin vastaanotolle tulevat kalliiksi, koska sairaudet ehtivät vaikeutua.

Kirjoittaja
Tiiamari Pennanen
toimittaja

Kuva
Mikko Käkelä

Artikkeli on julkaistu Lääkärilehdessä 10.4.2019.