Lääkärit ilman rajoja aloitti Suomessa

Järjestön Suomen toimisto avasi ovet Helsingissä ­heinäkuussa. Sen ­tarkoituksena on viedä suomalaista erikois­sairaanhoidon osaamista avustuskohteisiin maailmalla.

Toimiston perustaminen Suomeen tuli ajankohtaiseksi, sillä järjestön resurssien ja erikoislääkäreiden tarve kasvaa jatkuvasti. Taustalla vaikuttaa toiminnan painopisteen siirtyminen Lähi-idän kriisiytyneisiin keski­tulon maihin, joista puuttuu ensisijaisesti erikoissairaanhoidon osaamista.

– Järjestön suomalaisia erikoislääkäreitä on arvostettu, ja oman toimiston myötä yritämme saada etenkin heitä ­lisää mukaan toimintaan, kertoo Suomen toiminnanjohtaja Linda Konate (kuvassa).

Vuosien saatossa suomalaisia toimijoita on ollut mukana nelisenkymmentä, joista noin puolet on ollut terveydenhuollon henkilökuntaa.

Muissa Pohjoismaissa rekrytoinnin aste on korkeampi. Konaten mukaan syy tähän on se, että järjestö on toiminut niissä pidempään.

Suomalaisten haastattelut ja rekrytoinnit tapahtuvat edelleen Tukholmassa, kuten ennenkin.

– Prosessi toimii siellä hyvin, ja tällä hetkellä paikkaa ei ole tarvetta muuttaa. Suomen rooli on viestiä humanitaarisista kriiseistä ja järjestön työstä sekä tarjota mahdollisuuksia tukea toimintaa.

”Alustavaa kiinnostusta on ollut paljon”

Konaten mukaan järjestö on otettu Suomessa vastaan hyvin.

– Olemme alkaneet kiertää avustustyöntekijöidemme voimin eri paikoissa kertomassa toiminnastamme. Alustavaa kiinnostusta on ollut paljon.

Anestesiologian erikoislääkäri Kari­antti Kallio aloitti järjestön avustustyöntekijänä Jemenissä kuukauden mittaisella komennuksella keväällä 2017. Vuotta myöhemmin hän työskenteli ­yhtä pitkän jakson Keski-Afrikan tasavallassa.

Tämänhetkiseen elämäntilanteeseen Kalliolle sopii kerran vuodessa lyhyehkölle komennukselle lähteminen.

– Operatiivisen puolen lääkäreiden keikat ovat tarkoituksella lyhyempiä, sillä ilmassa leijuu aina se mahdollisuus, että voi joutua työskentelemään useampana päivänä pahimmillaan kellon ympäri, Kallio kertoo.

Kiinnostus avustustyöhön Kalliolla heräsi jo Ruandan kansanmurhan aikoihin. Hänestä on mentävä sinne, missä hädän tarve on suurin.

Työ kriisialueilla on opettanut Kalliota eksoottisista vammoista ja monipotilastyöskentelystä, mutta samalla se on antanut paljon ammatin ulkopuolella.

– Kun jatkuvan väkivallan uhan keskellä kohtaa äärimmäistä rohkeutta, ystävällisyyttä ja rakkautta tavallisissa ihmisissä, kokee olevansa etuoikeutettu.

Kirjoittaja:
Anna-Maija Kakkonen
toimittaja

Kuva: Jussi Helttunen