Lääkepsykoosi on hengenvaarallinen tila

Psykoottisessa agitaatiotilassa oleva huumeidenkäyttäjä käyttäytyy täysin arvaamattomasti ja hänellä on karhun voimat. Potilas on täysin sairauden- ja kivuntunnoton. Hän on akuutin hengenvaarallinen itsensä lisäksi myös kaikille muille paikallaolijoille.

Ensihoitoyksikkö sai yöllä hälytyksen koodilla B752, myrkytys, kiireellinen ensihoitotehtävä. Hätäpuhelun mukaan potilas oli ottanut lakkaa noin puoli tuntia aikaisemmin. Hätäpuhelun jatkuessa päivystäjä nosti lisätietojen perusteella kiireellisyyden luokkaan A, joten myös lääkäriyksikkö hälytettiin hoitamaan tehtävää. Hälytysviestin lisätietoina kerrottiin potilaan oksentelevan ja pyöriskelevän maassa. Hänen ottamansa lakan määrästä ei ollut tarkempaa tietoa.

Potilaaseen ei saa kontaktia

Ensihoitoyksikön saapuessa potilas ponkaisi välillä huutaen pystyyn, välillä vaipui tiedottomana maahan. Potilas käyttäytyi aggressiivisesti. Ensihoitajat joutuivat pakenemaan ambulanssiin lukittujen ovien taa ja paikalle hälytettiin poliisi.

Lääkäriyksikön saapuessa potilas makasi mahallaan maassa hakaten ajoittain päätään kovalla voimalla tien reunakiveykseen. Katu ja potilas olivat oksennuksen peitossa, ja potilas oli läpimärkä hiestä. Aivan lääkäriyksikön perässä paikalle saapui poliisipartio kesken toisen tehtävän.

Potilaaseen ei saatu mitään kontaktia. Hän huusi kuin eläin ja hakkasi yhä päätään väkivaltaisesti reunakiveen. Kolme miestä lääkäriyksiköstä ja kaksi poliisia eivät kyenneet rauhoittamaan häntä, ja paikalle kutsuttiin toinen poliisipartio.

Potilaan rauhoittamiseksi hänelle annettiin 15 mg midatsolaamia posken limakalvoille, mutta hän sylki lääkkeen välittömästi pois. Sen jälkeen hänelle alettiin annostella S-ketamiinia lihakseen.

Potilas sai lääkettä useaan kertaan kaikkiaan 300 mg, eli 3–6 kertaa tavallisesti tarvittavan määrän. Tällainen määrä riittää tavallisesti nukuttamaan hätätilapotilaan. Lääkkeellä ei ollut potilaaseen kuitenkaan pienintäkään vaikutusta.

Kun toinen poliisipartio oli saapunut paikalle, potilas saatiin käsi- ja jalkarautoihin seitsemän miehen voimin. Tämäkään ei riittänyt miehen riehumisen hillitsemiseksi, vaan hänet jouduttiin vielä kapaloimaan ruumislakanalla ja sitomaan vöillä kiinni ambulanssin paareihin. Siitä huolimatta hän jatkoi pään takomista paarien reunoihin. Mitään kontaktia häneen ei edelleenkään saatu.

Hengenvaarallinen agitaatiotila

Nyt potilasta päästiin ensimmäistä kertaa tutkimaan. Hänen peruselintoimintonsa olivat normaaleissa rajoissa. Yllättäen hänellä ei ilmennyt takykardiaa, hypertermiaa tai hyperglykemiaa.

Oli selvää, ettei kyseessä ollut pelkkä lakkamyrkytys, vaan myös muilla aineilla oli osuus riehumisessa. Tapahtumia selvitettäessä kävi ilmi, että potilaan epäiltiin ennen riehumista käyttäneen ainakin lakkaa, kannabista ja kokaiinia. Lisäksi hänen kerrottiin käyttävän anabolisia steroideja.

Potilasta lähdettiin kuljettamaan lääkäriyksikön ja kahden poliisipartion turvin ambulanssilla kohti sairaalaa. Sinne ilmoitettiin etukäteen, että potilas on hengenvaarallisessa agitaatiotilassa ja tarvitsee välittömän nukutuksen erittäin suuren kuolemanvaaran vuoksi.

Päivystyspoliklinikalla apuun tuli vielä kaksi vartijaa ja lääkintävahtimestari. Kymmenenkään miehen voimin potilasta ei saatu kunnolla rauhoitetuksi, ja hänen saamisensa lepositeisiin vaati pitkän ja tarkkaan suunnitellun vaiheittaisen menettelyn. Kun suoniyhteys oli avattu, potilas saatiin viimein rauhoittumaan lääkkeiden avulla

Lääkepsykoosi antaa karhun voimat

Lääkkeiden ja etenkin huumeiden sekakäyttö saattaa laukaista hengenvaarallisen psykoosin ja agitaatiotilan. Etenkin psykostimulanttien (esimerkiksi kokaiinin, ekstaasin ja amfetamiinin) käyttöön on raportoitu liittyneen muun muassa sydänperäisiä äkkikuolemia. Sen vuoksi agitaatiotila on saatava rauhoitetuksi millä tahansa keinoin.

Lue lisää: Hakataan se

Rauhoittamiseen eivät kuitenkaan yleensä sovellu poliisilla normaalisti käytössä olevat taltuttamiskeinot, vaan sekä potilaalle että kiinniottajille on turvallisinta pitää potilas kiinni koordinoidusti miesylivoimalla ja tarvittaessa rauhoittaa hänet lääkkeellisesti.

Psykoottisessa agitaatiotilassa oleva huumeidenkäyttäjä käyttäytyy täysin arvaamattomasti ja hänellä on karhun voimat. Potilas on täysin sairauden- ja kivuntunnoton. Hän on akuutin hengenvaarallinen itsensä lisäksi myös kaikille muille paikallaolijoille.

Mitä tutkimuksissa selvisi?

Potilaallemme tehtiin nukutuksen aikana keuhkojen ja pään kuvantamistutkimuksia. Niistä ei löytynyt mitään kuhmua suurempaa poikkeavaa.

Kaikki laboratoriokokeiden tulokset olivat lähestulkoon viitealueella. Virtsan huumeseulassa kokaiini oli positiivinen. Lakkaa ei testattu. Pistojälkiä potilaasta ei löytynyt. Hänen tavaroistaan löytyi kuitenkin kaksi pientä muovipussia, joista toisessa oli valkoista jauhetta ja toisessa kannabikseksi otaksuttua kuivattua kasvirouhetta.

Potilaan peruselintoiminnot pysyivät seurannassa normaaleina eikä elinvaurioita kehittynyt. Aamulla potilaan nukutuslääkitys lopetettiin. Hän oli rauhallinen ja kontaktissa.

Lue myös:
Lapsivuodepsykoosi on harvinainen mutta vakava tila
Psykoosien hoito elämänkaaren aikana

Kirjoitus perustuu Lääkärilehdessä 35/15 julkaistuun artikkeliin: "Karhun" kanssa painii lyön. Potilaan tunnistamista mahdollistavia tietoja on muutettu.

Lähde:
Vaula E. Päivystyspotilaan ja henkilökunnan turvallisuus. Suom Lääkäril 2014;9:648–50.

Kirjoittanut:
Markus Lyyra
LL, erikoislääkäri
HYKS Akuutti, ensihoito
HUS, lääkärihelikopteri FinnHEMS10

Muokannut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia