Liian moni nuori sepelvaltimopotilas eläköityy

Alle 50-vuotias ohitusleikattu toipuu hyvin, mutta jää silti eläkkeelle, paljastaa tutkimus.

Nuoret sepelvaltimotautipotilaat päätyvät liian usein työkyvyttömyyseläkkeelle, paljastaa TYKS:n Sydänkeskuksen tutkimus.

Alle 50-vuotiaiden sepelvaltimotautia sairastavien eliniänennuste on ohitusleikkauksen ja pallolaajennuksen jälkeen yleensä hyvä. Tästä huolimatta nuoret potilaat jäävät toimenpiteen jälkeen usein työkyvyttömyyseläkkeelle.

– Viiden vuoden kuluttua joka kolmas ohitusleikattu potilas ja joka seitsemäs pallolaajennuksessa ollut potilas oli työkyvyttömyyseläkkeellä. Tämä osoitti selkeän ristiriidan toimenpiteen jälkeisen fyysisen toipumisen ja sydänperäisen työkyvyttömyyseläkkeen määrän välillä, tutkija Anna Lautamäki toteaa.

Lääketieteen lisensiaatti Lautamäen ja tutkimusryhmän tutkimukseen osallistui 1003 pallolaajennuspotilasta ja 146 ohitusleikattua.

Kummankin toimenpiteen jälkeen potilailla oli 41 kuukauden mittaisena seuranta-aikana hyvin vähän sydäntapahtumia, mutta 11 prosenttia pallolaajennuspotilaista ja 27 prosenttia ohitusleikatuista päätyi työkyvyttömyyseläkkeelle.

Yleensä alle 45-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeelle päätymisen todennäköisyys on väestössä keskimäärin alle viisi prosenttia neljän vuoden seurannassa.

Taustalla ehkä turha pessimismi

Tutkimustulos voi selittyä terveydenhuollon toimijoiden liian varovaisella asennoitumisella sepelvaltimotautipotilaisiin.

– Ehkä etenkin alkuvaiheessa raskaan ohitusleikkauksen jälkeen ajatellaan potilaiden olevan ”tarpeeksi” sairaita työkyvyttömyyseläkkeelle ottamatta huomioon todellisuudessa erittäin hyvää toipumisennustetta, jatkaa Lautamäki.

Tulkintaa tukee se, että tutkimuksessa mukana olleet potilaat jäivät usein työkyvyttömyyseläkkeelle noin vuoden kuluttua ohitusleikkauksesta. Lyhytaikaisen sairausajan päivärahan pituus leikkauksen jälkeen on tyypillisesti vuosi. Osa potilaista saattaa ohjautua työkyvyttömyysputkeen, vaikka toimenpiteestä toipuminen ja leikkaustuloksen suoma toimintakyky ei ole vielä tiedossa.

– Työkykyarvioon saattaa vaikuttaa perusteeton pessimismi. Ajatellaan, että sydäntoimenpiteen läpikäynyt ihminen on riittävän sairas saamaan pysyvän työkyvyttömyyseläkkeen.

Tutkijat muistuttavat, että sydän- ja verisuonitauteja hoitavien kardiologien ja sydänkirurgien on hyvä tähdentää potilailleen ja kollegoilleen, että sydäntoimenpiteiden tavoitteena on nimenomaan työkykyinen elämä.

– Varhainen puuttuminen sydänongelmiin työkyvyn turvaamiseksi ja kuntouttavien toimien järjestäminen voisi tuoda taloudellistakin säästöä, kun huomioidaan alle 50-vuotiaan ihmisen menetetyt työvuodet.

Kirjoittaja:
Heli Väyrynen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.