Lumekontrolloitu tutkimus selvittää kirurgian tehon

Katsauksessa tarkasteltiin kirurgisista toimenpiteistä tehtyjä lumekontrolloituja tutkimuksia. Työ osoittaa, että jotkut operaatiot tulisi kyseenalaistaa.

Lumekontrolloidut satunnaistetut tutkimukset auttavat osoittamaan kirurgisten operaatioiden todellisen tehokkuuden. Lumeeseen liittyvien haittatapahtumien riski on vähäinen, osoittaa BMJ:ssä julkaistu katsaus.

Brittitutkimuksen aineistona oli 53 lumekontrolloitua tutkimusta, joista kaksi kolmasosaa on julkaistu 2000-luvulla. Suurin osa niistä koski pienempiä operaatioita, yleisin menetelmä oli endoskopia (tähystys).

75 prosentissa tutkimuksista sekä kirurgia- että lumeryhmissä potilaiden tila koheni. Puolessa tutkimuksissa kirurgisesta toimenpiteestä saatiin selvästi parempi tulos. Puolessa tutkimuksista kirurgian tuloksissa ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa lumehoidon tuloksiin.

Tutkijoiden mukaan lumekontrolloidut kliiniset tutkimukset kirurgiassa ovat harvinaisia, mutta katsaus antoi selviä todisteita siitä, että jotkut operaatiot tulisi kyseenalaistaa. Hyvin suunnitelluissa tutkimusasetelmissa haittatapahtumien riski on pieni ja lumelinja turvallisempi kuin leikkaus.

Tutkijat toteavat, että joihinkin kirurgisiin operaatioihin saattaa liittyä myös lumevaikutusta.

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lähde:
Use of placebo controls in the evaluation of surgery: systematic review

Kirjoittanut:
Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva:
Panthermedia