Mitä kihtipotilas saa syödä?

Kihtipotilaan täytyy tarkkailla, mitä suuhunsa laittaa.

Kihdin tärkein hoito on ruokavalio, johon valitaan vain vähän puriineja sisältäviä ruoka-aineita. Potilaan Lääkärilehti keräsi tietoa ruokien puriinipitoisuuksista.

1. Vältä sisäelinten käyttöä. Myös kalan ja siipikarjan nahka sisältää runsaasti puriinia.

2. Muista, että pienistä kaloista saa helposti suuren puriiniannoksen, koska ne syödään usein kokonaisina nahkoineen päivineen. Nahattomassa kalassa on sen sijaan puriineja suunnilleen saman verran kuin lihassa.

3. Suosi vähärasvaista lihaa, siipikarjaa ja kalaa. Päivittäinen määrä kannattaa kuitenkin pitää kohtuullisena, noin 100–150 grammassa.

4. Kananmuna ei sisällä puriineja, mutta liikakäyttö ei ole terveellistä.

5. Kasviksia kannattaa käyttää noin puoli kiloa päivässä. Kasvisvoittoinen ruoka auttaa painonhallinnassa, verenpaineen sekä rasva- ja sokeriaineenvaihduntahäiriön hoidossa. Runsas kasvisten käyttö lisää myös virtsan emäksisyyttä, mikä vähentää virtsatiekivien vaaraa.

6. Kiinnitä huomiota palkokasvien ja sienten käyttöösi. Niissä on nimittäin kohtuullisia määriä puriiniaineita.

7. Vehnänalkioissa on runsaasti puriineja, joten niiden käyttöä on hyvä rajoittaa.

8. Muita viljavalmisteita voi syödä vapaasti. Myös maitovalmisteet ovat turvallisia.

9. Olut on todettu kihdissä kaikkein haitallisimmaksi alkoholijuomaksi. Siksi juoman käyttö on hyvä lopettaa kokonaan. Sen sijaan viinin kohtuullisen käytön ei ole todettu vaikuttavan merkittävästi puriinien aineenvaihduntaan.

Lue lisää: Kivulias kihti

10. Rasva ei sisällä puriineja, mutta sitä ei silti pidä käyttää mielin määrin. Vältä kovia rasvoja ja suosi pehmeitä. Riittävästi pehmeää rasvaa sisältävä ruokavalio vaikuttaa edullisesti rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan.

11. Riittävästä nesteen saannista on tärkeä huolehtia, koska neste lisää virtsahapon erittymistä. Janojuomaksi sopivat parhaiten vesi ja muut vähäkaloriset juomat. Myös kahvia, teetä ja kaakaota voi käyttää oman sietokyvyn mukaan.

12. Muokkaa ruokavaliosi niin, ettet saa yhdellä aterialla liian suuria määriä puriinia. Esimerkiksi lihan kanssa ei kannata syödä palkokasveja vaan muita vihanneksia.

Terveyskirjaston taulukosta löytyy tarkemmin tietoa eri elintarvikkeiden puriinipitoisuuksia.

Lähde:
Terveyskirjasto

Kirjoittaja:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva: Panthermedia