MS-lääke Lemtradan käyttöä rajoitetaan

Lääkkeen epäillään aiheuttavan vakavia haittoja.

Euroopan lääkevirasto (EMA) on aloittanut MS-taudin hoitoon käytettävän Lemtrada-lääkevalmisteen arvioinnin, tiedottaa Fimea. Arviointi aloitettiin, koska alemtutsumabilla epäillään olevan haittoja, jotka vaikuttavat muun muassa sydän- ja verisuoni- sekä immuunijärjestelmän toimintaan. Haittoihin liittyen on raportoitu myös kuolemantapauksia.

EMA:n Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee, että arvioinnin aikana lääkkeen käyttö voidaan aloittaa vain sellaisilla MS-potilailla, joiden aaltomainen tauti on erittäin aktiivinen kahden taudin kulkua muuntavan lääkkeen käytöstä huolimatta, tai silloin kun muita taudin kulkuun vaikuttavia lääkkeitä ei voida käyttää.

Hoitava lääkäri voi arvioida tilanteen potilailla, jotka ovat hyötyneet Lemtradan käytöstä.

PRAC suosittelee myös Lemtradan tuotetietojen päivittämistä. EMA arvioi Lemtrada-lääkkeen turvallisuutta koskevia tietoja ja tarvitaanko lisätoimenpiteitä potilasturvallisuuden takaamiseksi tai tulisiko lääkkeen käyttöehtoihin tehdä muutoksia.

Terveydenhuollon ammattilaisten ja potilaiden pitää olla tietoisia mahdollisista haittavaikutuksista. Niitä ovat muun muassa autoimmuunihepatiitti ja hemofagosyyttinen lymfohistiosytoosi, vakava neutropenia ja 1–3 vuorokautta lääkkeen annon jälkeen ilmenevät sydän- ja verenkiertojärjestelmän oireet.

EMA:n tiedote löytyy täältä.

Kirjoittaja
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva
Fotolia

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 16.4.2019.