Näin vältät auringossa palamisen

Tiesitkö, että vaatteet ovat paras aurinkosuoja? Väljät vaatteet suojaavat paremmin kuin tiukat ja tumma kangas paremmin kuin vaalea.

Ihon palamista voi välttää oleskelemalla auringossa fiksusti ja totuttautumalla aurinkoon varovasti. Erityisen tärkeää suojautuminen on lapsille ja vaaleaihoisille ihmisille.

Ohessa on Säteilyturvakeskuksen vinkkejä fiksuun aurinkokäyttäytymiseen.

1. Vältä aurinkoa keskipäivällä

Päivän aikana kertyvästä UV-annoksesta noin puolet tulee kello 11–15.00. Auringonpaahteen välttäminen tuona aikana vähentää saadun säteilyn määrää.

2. Mene varjoon

Varjossa UV-säteilyä on puolet vähemmän kuin auringossa. Säteilyn siroamisen takia UV-säteilystä korkeintaan puolet tulee suoraan auringosta, ja loput tasaisesti koko taivaalta. Siksi varjon pitää peittää suurimman osan taivaastakin.

3. Vältä makuuasentoa

Makailija saa nelinkertaisen määrän UV-säteilyä pystyasennossa olevaan verrattuna. Kävellessä altistuminen jakautuu myös tasaisemmin eri ihoalueille. Tärkein syy aurinkorannalla palamiseen onkin makuuasento.

4. Käytä väljiä vaatteita

Vaatteet ovat paras aurinkosuoja. Väljät vaatteet suojaavat paremmin kuin tiukat ja tumma kangas paremmin kuin vaalea. Hyvä hattu suojaa kasvot, kaulan ja korvat.

5. Vahvista suojaa aurinkovoiteilla ja käytä voidetta tarpeeksi

Aurinkovoiteet sisältävät suoja-aineita, jotka vähentävät UV-säteilyn, erityisesti UVB-säteilyn pääsyä iholle. Voiteen suojakerroin kertoo tuotteen tehon. Suojakerroin 10 tarkoittaa, että auringossa voi oleskella palamatta 10 kertaa pidempään kuin ilman voidetta.

Voide ei kuitenkaan tee ihmeitä ja suurikaan suojakerroin ei anna täydellistä suojaa UV-säteitä vastaan. Aurinkovoiteita tulisikin käyttää ihon säteilyrasituksen vähentämiseksi, ei auringossa oleskelun pidentämiseksi. Lisäksi voidetta pitäisi muistaa käyttää riittävästi. Jos voidetta on vain ohut kerros, suojavaikutus jää pienemmäksi kuin pakkauksessa ilmoitettu suojakerroin.

Voidetta kannattaa levittää puoli tuntia ennen aurinkoon menoa ja toinen kerros puoli tuntia auringossa oleskelun jälkeen. Sitä pitäisi muistaa lisätä uimisen ja pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen. Myös runsas hikoilu voi saada rasvan valumaan pois.

Alle kaksivuotiaiden iholle ei suositella käytettävän suojavoiteita lainkaan ja isompienkin lasten iholla kannattaa käyttää lapsille tarkoitettuja aurinkorasvoja.

6. Muista aurinkolasit

Ultraviolettivalon tiedetään nopeuttavan kaihin kehittymistä ja myötävaikuttavan silmäpohjan ikärappeuman synnyssä. Siksi silmät kannattaa suojata aurinkolaseilla ja hatulla. Lue lasten silmien suojaamisesta täältä.

7. Tarkista UV-indeksi

UV-indeksi ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän. Mitä suurempi UV-indeksi on, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa. Suomessa UV-indeksin suurin arvo on 6. Ilmatieteen laitoksen sivuilta löytyy UV-indeksiennusteet koko Euroopalle.

Testaa, osaatko käyttäytyä fiksusti auringossa.

Lähde:
Säteilyturvakeskus

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia