Nyt on pakko kysyä: Mitä syöpäriskeistä pitäisi ajatella?

”Syövästä uutisoidaan paljon, koska sen syntyyn liittyvistä tekijöistä tulee koko ajan uutta tietoa. Yksittäinen tutkimus ja sen uutisointi kuitenkin harvoin muuttaa merkittävästi kuvaamme syöpäriskeistä.”

Lähes päivittäin uutisoidaan erilaisten aineiden lisäävän syöpään sairastumisen riskiä. Miten yksittäisen ihmisen pitäisi suhtautua näihin uutisiin ja tutkimuksiin? Ylilääkäri Eeva Ollila Suomen Syöpäyhdistyksestä vastaa.

– Kansalaisen on vaikea pysyä kartalla nykyisessä viestintämaailmassa. Otsikoista on tullut entistä sensaatiohakuisempia ja syöpä asiana kiinnostaa ihmisiä. Lukijan voi olla vaikeaa arvioida sitä, mikä on oikeaa tietoa, mikä arvelua ja mikä pelkkää mediatalojen klikkien havittelua.

– Syövästä uutisoidaan paljon, koska sen syntyyn liittyvistä tekijöistä tulee koko ajan uutta tietoa. Yksittäinen tutkimus ja sen uutisointi kuitenkin harvoin muuttaa merkittävästi kuvaamme syöpäriskeistä. Syöpäuutiset tulisikin aina suhteuttaa jo olemassa olevaan tietoon ja riskien suuruuteen. Tämä voi olla yksittäiselle ihmiselle hankalaa. Lukija voi lohduttautua sillä, että kun jotain uutta ja merkittävää löytyy, siitä uutisoidaan todennäköisesti monessa eri mediassa ja sitä kommentoivat useat eri tutkijat.

– Usein syöpäriskiuutiset liittyvät ravitsemukseen. Ne kertovat siitä, miten yksittäiset ruuan ainesosat lisäävät syöpäriskiä. Kuitenkin ravitsemuksen suhteen pitää edelleen paikkaansa vanhat totuudet: monipuolinen kasvispainotteinen ruoka ja liikunta auttavat niin syövän kuin muidenkin sairauksien ehkäisyssä.

Mitä syöpäriskillä oikeastaan tarkoitetaan?

– Syöpäriskillä tarkoitetaan syövän saamisen todennäköisyyttä tai todennäköisyydessä tapahtuvaa muutosta. Syöpäriskiä lisäävät asiat siis lisäävät sitä todennäköisyyttä, että jonkin syövän voi saada suhteessa tilanteeseen, jossa tuota asiaa ei olisi.

– Esimerkiksi tupakoinnin keuhkosyöpää lisäävä riski on niin suuri, että jopa 95 prosenttia keuhkosyövästä voidaan katsoa tupakoinnista johtuvaksi. Yleensä syövän todennäköisyyden kasvaminen yksittäisen tekijän ansiosta on huomattavasti vähemmän merkitsevä.

Mitä pitäisi ainakin välttää, jos haluaa suojata itseään syövältä?

– Keskeisintä on olla tupakoimatta ja välttää muitakin tupakkatuotteita. Sähkösavukkeen osalta riskin suuruus ei ole vielä tarkasti tiedossa. Se kuitenkin tiedetään, että sähkösavukkeissa käytettävissä nesteissä on syöpävaarallisia aineita.

– Terveellinen ruoka, painonhallinta ja liikunta muodostavat tärkeän kokonaisuuden myös syövän ehkäisyn näkökulmasta. Ruokavaliossa vihannekset, palkokasvit, hedelmät ja marjat ovat tärkeitä. Korkeaenergistä ja vähäravinteista ruokaa ja sokeripitoisia virvokkeita tulisi välttää. Punaista lihaa tulisi syödä maltillisesti, esimerkiksi 500 grammaa viikossa. Lihaleikkeleet ja makkarat ovat vähemmän terveellisiä kuin muut lihatuotteet. Vältä myös käristämästä grillituotteita mustaksi. Lisäksi suolan saantia olisi hyvä rajoittaa.

– Alkoholi lisää syövän riskiä suhteessa elämänaikana juodun alkoholin määrään. Esimerkiksi rintasyövän osalta nähdään merkitsevä riskin nousu jo päivittäisen alkoholiannoksen nauttivilla naisilla. Lasten imettäminen vähentää syöpäriskiä ja menopaussihormonien käyttö puolestaan lisää sitä.

– Suomessa työsuojelun taso on yleensä korkea ja noudattamalla työsuojeluohjeita voi tehokkaasti välttää mahdollista työperäistä riskiä. Suomessa löytyy korkean radonin alueita, joilla säteilyn aiheuttamaa riskiä voi merkittävästi alentaa taloteknisin menetelmin. Radonin aiheuttama riski on erityisen suuri tupakoitsijoilla, sillä nämä riskit vahvistavat toisiaan.

– Syöpäriskiä voi pienentää lisäksi suojautumalla seksitaudeilta, välttämällä auringossa palamista ja käymällä valtakunnallisissa seulonnoissa, kuten mammografiassa ja Papa-testissä. Jos suvussa on merkitsevän paljon jotain tiettyä syöpää, asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Lue myös:
Syömmekö itsellemme syövän?
Ravinto ja syöpä – tämä ainakin tiedetään
12 kysymystä työperäisestä syövästä
Syöpä on entistä harvemmin kuolemantuomio

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia