Nyt on pakko kysyä: Onko taigapunkki vaarallisempi kuin tavallinen puutiainen?

Mediassa puhutaan toisinaan vaarallisesta taigapunkista. Potilaan Lääkärilehti selvitti lukijan pyynnöstä, onko taigapunkki tavallista puutiaista vaarallisempi.

Moni lehti on uutisoinut viimeisen kuukauden aikana, että vaarallinen taigapunkki on vakiintunut Suomeen. Onko taigapunkki yleistä puutiaista vaarallisempi, yliopistonlehtori Tero Klemola Turun yliopistosta?

– Taigapunkki ja tavallinen puutiainen ovat hyvin läheiset lajit ja ne saattavat jopa lisääntyä keskenään. Tosin hybridien elinkyky on heikko. Näiden punkkien erottaminen toisistaan on vaikeaa ulkoisten tuntomerkkien perusteella.

– Helsingin yliopiston virologian osaston tutkijoiden mukaan molemmat puutiaislajit voivat kantaa puutiaisaivokuumetta aiheuttavan TBE-viruksen eurooppalaista tai siperialaista muotoa. Molemmat voivat myös kantaa borrelioosia aiheuttavia borreliabakteereja. Bakteeria kantaa noin viidennes puutiaisista.

– Taigapunkin leviäminen ja vakiintuminen Suomessa ei ole oleellisesti muuttanut puutiaisten merkitystä vakavien tautien aiheuttajana. Riski sairastua puutiaisaivokuumeeseen on edelleen hyvin pieni, mutta puutiaisten ilmeinen runsastuminen on näkynyt borrelioosiin sairastuneiden määrässä. Tästä ei kuitenkaan voi yksin syyttää taigapunkkia.

Oletteko huolissanne taigapunkkien leviämisestä Suomessa?

– En ole huolissani. Ei tässä mitään äkkinäistä ole tapahtunut. Taigapunkkia on voinut olla Suomessa vuosia, mutta kattavaa tutkimusta on ollut vähän. Oikeastaan vasta kansalaiskeräyksellä pystymme päivittämään maan tilanteen. Yksittäiset tutkijat eivät koskaan pysty yhtä kattavaan näytteenottoon.

– Molemmat punkkilajit levittävät samoja tauteja, joten lajikysymys ei ainakaan tällä hetkellä vaikuta kovinkaan oleelliselta. Tärkeintä on, että kansalaiset tietävät puutiaisten olemassaolon, tekevät punkkisyynin tarvittaessa ja osaavat hakeutua lääkäriin, jos epäilevät sairastuneensa esimerkiksi borrelioosiin.

– Puutiaisvälitteinen aivokuumehan on aika harvinainen ja usein tietyille riskialueille rajoittunut, joten se ei ainakaan vielä ole koko maan ongelma. Riskialueiden ihmiset tietänevät rokotuksen mahdollisuudesta ja ovat rokotteen varmasti jo ottaneetkin.

Kokeile testillä, tunnetko punkit

Lue lisää:
Miten borrelioosia hoidetaan Suomessa?
Onko punkki pelottava?

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Onko sinulla lääketieteeseen liittyvä kysymys? Lähetä se meille osoitteeseen toimitus@potilaanlaakarilehti.fi.