Omaksu suunterveyttä tukevat ruokatottumukset

Päivittäiset ruokatottumukset ja valinnat jääkaapilla heijastuvat sekä suun että koko kehon terveyteen.

Suu ja hampaat käsittelevät valtavan määrän ravintoa ihmisen elinaikana. Päivittäiset ruokatottumukset ja valinnat jääkaapilla heijastuvat sekä suun että koko kehon terveyteen.

Hammasystävälliset ruokatottumukset ovat hyväksi myös yleisterveydelle. Terveyttä edistävä ruokavalio sisältää paljon kasviksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja ja täysjyväviljaa. Lisäksi on hyvä suosia kalaa, kasviöljyjä ja kasviöljypohjaisia levitteitä, pähkinöitä ja siemeniä sekä rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita.

Rajoita happohyökkäysten määrää, anna suun välillä levätä

Terve suu kestää noin 5–6 happohyökkäystä päivässä. Happohyökkäyksessä suun bakteerit tuottavat ruuan sisältämistä sokereista ja muista ravinnokseen kelpaavista hiilihydraateista hammaskiillettä syövyttäviä happoja. Happohyökkäys kestää niin kauan kuin bakteereille on tarjolla niille kelpaavaa ravintoa.

Jos syömiskertojen välit ovat riittävän pitkiä, sylki ehtii neutraloida suun happamuuden ja huuhdella bakteeripeitettä pois hampaiden pinnoilta. Siksi kannattaa noudattaa säännöllistä ateriarytmiä.

Syömiset voi jaksottaa esimerkiksi näin: aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kun joka ateria on sopivan ravitseva, ei tule tarvetta popsia turhia sokeri- ja energiapommeja aterioiden välillä.

Haitallisinta hampaille on napostelu ja makeiden tai happamien juomien siemailu pitkin päivää, koska silloin suuta kuormittaa jatkuva happohyökkäys.

Ksylitoli katkaisee happohyökkäyksen

Ksylitoli katkaisee happohyökkäyksen ja ehkäisee reikiintymistä. Se vähentää myös bakteeriplakin määrää ja tarttumista hampaan pintaan, jolloin plakki on helpompi poistaa. Lisäksi ksylitoli lisää syljen eritystä ja palauttaa näin suun pH:n nopeammin normaalille tasolle. Ksylitoli ei kuitenkaan korvaa hampaiden harjausta.

Aikuiselle riittävä määrä ksylitolia on 5 grammaa päivässä. Se vastaa 6‒10 ksylitolipurkkatyynyä tai 8–10 ksylitolipastillia, jotka nautitaan aterioiden tai muiden syömiskertojen päätteeksi. Pureskele ksylitolipurukumia 5–20 minuuttia kerrallaan tai syö 2 ksylitolipastillia peräjälkeen.

Näin ehkäiset happohyökkäyksen haittoja

➤ Pidä kiinni säännöllisistä ruoka-ajoista.
➤ Nauti makeat ja happamat tuotteet ruoan yhteydessä.
➤ Vältä napostelua aterioiden välillä.
➤ Juo janojuomana vettä.
➤ Käytä ksylitolituotteita.

Vältä salakavala hammaseroosio

Happamat tuotteet uhkaavat suunterveyttä syövyttämällä ja ohentamalla hammaskiillettä. Hammaseroosio on parantumaton vaurio, sillä kulunutta kiillettä ei saa takaisin. Eroosio tarkoittaa hampaan pinnan kemiallista liukenemista happojen vaikutuksesta. Hapot liuottavat ja pehmentävät kiillettä, jolloin hampaan pinta on altis kulumiselle esimerkiksi pureskellessa tai jos hampaat harjaa heti happaman nauttimisen jälkeen.

Pureskelu lisää hampaita suojaavan syljen eritystä. Siksi hedelmät, vihannekset ja kasvikset kannattaa mieluummin syödä sellaisenaan kuin nauttia mehuina. Muita hammaseroosiolle altistavia tuotteita ovat esim. etikkaa sisältävät ruoat ja monet alkoholijuomat.

Näin ehkäiset hammaseroosiota

➤ Muista säännöllinen ateriarytmi, vältä jatkuvaa napostelua ja juomista.
➤ Nauti happamat tuotteet ja juomat ruokailun yhteydessä.
➤ Huuhdo suu ruoan jälkeen vedellä ja käytä ksylitolipurkkaa tai -pastilleja.
➤ Älä harjaa hampaita heti syömisen jälkeen.
➤ Syö marjat, hedelmät ja vihannekset kokonaisina.

Tekstin koonnut:
Anu Tilander
Hammaslääkäriliitto

Lähteet: Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen ja I love suu -kampanjan materiaalit.

I love suu -kampanja kannustaa suun omahoitoon

I love suu suunterveyskampanjalla Hammaslääkäriliitto kannustaa suomalaisia huolehtimaan paremmin suunterveydestään. Kampanja toteutetaan verkossa ja sisältöjä jaetaan sosiaalisessa mediassa.

I love suu kannustaa kysymään ja keskustelemaan suunterveydestä sekä jakamaan sisältöjä ja haastamaan myös kavereita mukaan testaamaan suunterveystietonsa. Keinot ovat värikkäitä, mutta pohjalla on tutkittua suunterveystietoa ja Käypä hoito -suositukset

Kampanjan uutistenlukija Krisse Salminen antaa ohjeita suunterveyden edistämiseen krissemäiseen tyyliin.

I love suu Facebookissa.

Tutustu suunterveystietoon myös Hammaslääkäriliiton sivuilla.

Duodecimin Käypä hoito -suositusten potilasversiot Terveyskirjaston sivuilla:
Hampaassa reikä – eikä!
Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus

.