Pähkinät voivat vähentää tulehdusta

Tuoreiden tutkimustulosten perusteella hyödyt saa, kun pähkinöitä nauttii vähintään viidesti viikossa.

Runsas pähkinöiden syöminen voi tuoreen tutkimuksen perusteella vähentää tulehduksista kertovien merkkiaineiden pitoisuuksia. Aiemmissa tutkimuksissa pähkinät on yhdistetty myös mm. pienentyneeseen sydänsairauksien ja diabeteksen riskiin.

Tuoreiden tutkimustulosten perusteella hyödyt saa, kun pähkinöitä nauttii vähintään viidesti viikossa. Tämä näkyy selvästi pienempinä CRP- ja interleukiini 6 -tulehdusmerkkiaineiden pitoisuuksina verrattuna henkilöihin, jotka syövät pähkinöitä hyvin harvoin tai eivät lainkaan.

Tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet myös pienenivät osallistujilla, jotka seurannan aikana lisäsivät pähkinöiden osuutta ja vähensivät lihan määrää ruokavaliossaan. Yhteydet havaittiin riippumatta osallistujien painoindeksistä, muusta ruokavaliosta ja monista muista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista taustamuuttujista.

Tulokset tukevat ja laajentavat käsitystä pähkinöiden terveyshyödyistä. Havainnot julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja ne perustuvat viiden tuhannen miehen ja naisen terveystietoihin.

Lähde:
Associations between nut consumption and inflammatory biomarkers. American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.116.134205.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia