Pari tuntia viikossa liikuntaa riittää pidentämään elinikää

Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat jo suhteellisen vähäisten liikuntamäärien riittävän ehkäisemään elämää lyhentäviä sairauksia ja pidentämään elinikää.

Lisävuosia saadakseen ei tarvitse hölkätä kymmentä tuntia viikossa, sillä lähes saman hyödyn saa jo runsaalla kahdella tunnilla. Tulokset perustuvat Jama Internal Medicine -lehdessä julkaistuun tutkimukseen.

Tutkimuksessa noin 150 minuuttia kohtalaisen rasittavaa tai 75 minuuttia raskasta liikuntaa viikoittain harrastavien riski menehtyä tutkimuksen seurannan aikana oli noin 30 prosenttia pienempi kuin samanikäisten, jotka eivät harrastaneet liikuntaa vapaa-ajallaan.

Riski menehtyä seurannan aikana pieneni tasaisesti mitä enemmän liikuntaa henkilö harrasti, mutta parhaimmillaankin vaikutus suureni vain yhdeksän prosenttiyksikköä verrattuna 150 minuutin viikoittaiseen liikuntaan.

Tutkimukseen osallistuneiden joukossa oli myös himourheilijoita, jotka urheilivat yli kaksikymmentä tuntia viikoittain. Näin kovan harjoittelun voisi luulla olevan pitemmän päälle jo haitaksi, mutta tulosten perusteella haittoja ei ole ainakaan, kun tarkastelu rajataan kuolleisuuteen.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä ne osoittavat jo suhteellisen vähäisten liikuntamäärien riittävän ehkäisemään elämää lyhentäviä sairauksia ja pidentämään elinikää.

Jama Internal Medicine 2015;DOI:10.1001/jamainernmed.2015.0533

Uutispalvelu Duodecim 14.4.2015

Kuva: Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.