Peukalon imeminen voi ehkäistä allergioita

Peukalon imemistä ja kynsien pureskelua pidetään huonoina tapoina, mutta ne saattavat suojata lapsia allergioilta, tutkijat raportoivat.

Peukalon imemistä ja kynsien pureskelua pidetään huonoina tapoina, mutta ne saattavat suojata lapsia allergioilta, tutkijat raportoivat. Havainto tukee ns. hygieniahypoteesia, jonka mukaan lapsuuden infektioiden ja mikrobialtistuksen vähentyminen on lisännyt allergioita.

Kanadalaisuusiseelantilaisen tutkijaryhmän havainnot perustuvat runsaan tuhannen lapsen terveystietoihin. Peukalon imemisestä ja kynsien pureskelusta oli kysytty vanhemmilta lasten ollessa 5-, 7-, 9- ja 11-vuotiaita ja allergioita tutkittiin prick-ihotesteillä. Kolmannes lapsista joko imi peukaloa tai pureskeli kynsiään.

Tulosten perusteella allergiat olivat kynsienpureskelijoilla ja peukalonimijöillä noin kolmanneksen harvinaisempia kuin muilla lapsilla. Tämä havaittiin lasten ollessa 13-vuotiaita, mutta myös aikuisiässä. Yhteys oli erityisen vahva, jos lapsi oli ollut sekä peukalonimijä että kynsienpureskelija. Kynsien pureskelu tai peukalon imeminen eivät vaikuttaneet astman tai heinänuhan todennäköisyyteen.

Kynsien pureskelu ja peukalon imeminen saattavat lisätä mm. sormitulehduksia ja hammasongelmia, joten niihin ei kannata erityisesti kannustaa. Jos lapsi kuitenkin niin tekee, vanhempien ei tarvitse olla kovin huolissaan.

Aiemmissa tutkimuksissa allergiat ja astma on havaittu harvinaisemmiksi myös maatilalla kasvavilla sekä koiraperheissä. Tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Lähde:
Thumb-Sucking, Nail-Biting, and Atopic Sensitization, Asthma, and Hay Fever. Pediatrics 2016;DOI:10.1542/peds.2016-0443.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia