Probiootit eivät välttämättä vähennä pikkukeskosten suolitulehduksia

Tutkimuksessa käytetyt Bifidobacterium breve -probiootit eivät ole muissakaan tutkimuksissa auttaneet vastasyntyneitä, joten on mahdollista, että tulokset olisivat olleet erilaisia muilla probiooteilla.

Pikkukeskosten vaarallisia suolistotulehduksia ei välttämättä voi ehkäistä probioottivalmisteilla, vaikka niin on tutkimusten perusteella uskottu. Uuden tutkimuksen perusteella myöskään sepsikset eli verenmyrkytykset eivät vähene, eikä valmisteilla ole vaikutusta pikkukeskosten kuolleisuuteen.

Probiootit ovat eläviä bakteereja tai hiivoja, joiden ajatellaan tasapainottavan vatsan ja suoliston mikrobikantoja.

Nyt julkaistu tutkimus on suuri ja erittäin laadukas selvitys probioottien vaikutuksista pikkukeskosten nekrotisoiviin suolitulehduksiin. Tutkimuksessa käytettiin valvotuissa oloissa tuotettua Bifidobacterium breve -valmistetta.

Tutkimukseen osallistui 1 300 pikkukeskosta, joista puolet satunnaistettiin probioottiryhmään ja puolet verrokeiksi, jotka saivat lumevalmistetta. Tulosten perusteella probiootteja saaneet vauvat eivät sairastuneet suolistotulehdukseen tai sepsikseen tai menehtyneet sen harvemmin kuin lumevalmistetta saaneet.

Tulokset viittaavat siihen, että probioottivalmisteilla ei olisi sijaa pikkukeskosten hoidossa, mutta tilanne ei todennäköisesti ole näin yksinkertainen. Tutkimuksessa käytetyt Bifidobacterium breve -probiootit eivät ole muissakaan tutkimuksissa auttaneet vastasyntyneitä, joten on mahdollista, että tulokset olisivat olleet erilaisia muilla probiooteilla. Tuloksia ei voi myöskään yleistää muihin potilasryhmiin ja terveenä ja täysiaikaisena syntyneisiin vauvoihin. Heillä probiootit saattavat vähentää suolistovaivoja ja koliikkia, tutkimuksista tiedetään.

Havainnot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Lue myös:
Probiooteista apua imeväisten koliikki-itkuun
Äidin probioottikuuri alentaa atopian riskiä lapsella

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Lancet 2015;DOI:10.1016/S0140-6736(15)01027-2

Kuva:

Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.