Rasitusvammat ovat yleisiä nuorilla jalkapalloilijoilla

Polven ongelmat olivat vakavimpia ja haittasivat eniten harjoittelua ja urheilusuoritusta.

Rasitusvammoja esiintyy runsaasti jalkapalloa harrastavilla lapsilla, ilmeni tuoreessa suomalaistutkimuksessa.

Joka viikko keskimäärin 13 prosenttia tutkimukseen osallistuneista pelaajista kärsi rasitusvammasta. 20 seurantaviikon aikana rasitusvamman koki lähes puolet pelaajista.

Noin joka kolmas pelaaja raportoi vähintään yhdestä vakavasta rasitusvammasta. Merkittävää haittaa aiheuttavien rasitusvammojen esiintyvyys oli keskimäärin 6 prosenttia. Rasitusvammoja esiintyi etenkin tytöillä.

Yleisimpiä rasitusvammoja olivat polven ja kantapään ongelmat. Lisäksi pelaajilla esiintyi jonkin verran alaselän sekä lonkan ja nivusen alueen ongelmia. Polven ongelmat olivat vakavimpia ja haittasivat eniten harjoittelua ja urheilusuoritusta.

Rasitusvammojen yleisyys kasvoi iän myötä eli lähestyttäessä nopean kasvun vaihetta.

Kasvupyrähdyksen aikana kannattaa tutkijoiden mukaan keskittyä harjoittelun laatuun ja monipuolisuuteen määrän ja toistojen sijasta.

Syynissä 733 pelaajaa

Tutkimukseen osallistui yhteensä 733 pelaajaa kymmenestä seurasta eri puolilta Suomea. Ikähaarukka oli 9–14 vuotta. Poikia oli 568, tyttöjä 162.

Jalkapallovammoja seurattiin tammi–kesäkuussa 2015 viikoittaisella tekstiviestikyselyllä.

Kyselyllä selvitettiin vamman aiheuttamaa haittaa urheiluun osallistumisen, harjoittelumäärän, urheilusuorituksen sekä koetun kivun osalta. Vakaviksi vammoiksi luokiteltiin vammat, jotka aiheuttivat kohtalaista tai merkittävää harjoittelumäärän vähentämistä tai suorituskyvyn laskua, sekä vammat, jotka estivät harjoittelun kokonaan.

Tutkimus on osa Tampereen Urheilulääkäriaseman Terve Futaaja -projektia ja se on tehty yhteistyössä jalkapallon valtakunnallisen valmennuskeskuksen Sami Hyypiä Akatemian (SHA) kanssa. Tutkimus julkaistiin kansainvälisessä British Journal of Sports Medicine -lehdessä.

Kuva: Fotolia