Sähkötupakkaa ei voi suositella raskausaikana

Sähkötupakka ei näytä tuovan tehokasta ratkaisua tupakan raskaudelle ja sikiölle aiheuttaviin haittoihin.

Asiaa pohdittiin katsauksessa, jossa tuotiin esille ter­veysviranomaisten kantoja raskauden­aikaiseen tupakointiin. WHO varoittaa sähkötupakasta, kuten tupakoinnista yleensä, monissa maissa ei ole terveys­viranomaisten kantaa asiaan, mutta Britanniassa suhtautuminen on myönteisempää. Siellä jopa e-Voke-merkkinen, ilmeisesti nikotiinin annostelussa tarkka sähkösavuke on hyväksytty raskauden aikana käytettäväksi. Eri sähkötupakkamerkkien koostumus vaihtelee.

Nikotiinivalmisteiden hyödyllisyydestä raskauden ajan tupakoinnin lopettamisessa ei ole selkeitä tutkimustuloksia. Sähkötupakka sisältää pääasiassa nikotiinia eikä mm. tervaa, häkää, syanideja, raskasmetalleja tai monia karsinogeenisia aineita, kuten tavallinen savuke. Kuitenkin nikotiinin vaikutus on sekin potentiaalisti teratogeeninen – tulipa annos hengityksen (sähkötupakka), ihon (laastari) tai suun kautta (tabletti, purukumi). Nikotiini vahingoittaa mm. sikiön aivotoimintaa ja keuhkojen kehitystä. Aine kertyy sikiöön jopa enemmän kuin äidin kudoksiin.

Sähkötupakan tärkeimmäksi eduksi on esitetty se, että se voi helpottaa tupakoinnin lopettamista, vaikkakin on myös epäilty, että sähkötupakka pikemminkin lisää tupakanhimoa kuin vähentää sitä. Näyttöä siitä, mikä on sähkötupakan hyöty naisen tupakoinnin vähentämisessä raskauden aikana, ei toistaiseksi ole.

Päätelmänä oli, että näyttöön perustuvaa tietoa sähkötupakan suosittelemiseksi ensisijaiseksi keinoksi vähentää raskauden ajan tupakoinnin haittoja ei ole. Siten naisia tulee ainakin toistaiseksi kannustaa dokumentoituihin menetelmiin tupakoinnin täydelliseksi lopettamiseksi. Valitettavasti niissäkin, mm. psykososiaalisen tuen, psykologisten menetelmien ja tiettyjen lääkehoitojen alueilla, tarvittaisiin huomattavaa nykyisen tehon parannusta. Suomessakin asia koskee 15 %:a raskaana olevista naisia.

Lähde: van der Eijk Y, Petersen A, Bialous S. E-cigarette use in pregnancy: a human rights-based approach to policy and practice. Acta Obstet Gynecol Scand 2017;96:1283–8.

Pertti Kirkinen

professori

Kuva: Panthermedia