Sairaaloiden hiilijalanjälkeä pitäisi pienentää

Ilmastonmuutos ja sateet tuovat ­terveydenhuoltoon lisäkuormaa.

Sairaaloiden ja muiden terveydenhuollon yksiköiden tulee kiinnittää huomiota hiilijalanjälkeensä. Yksiköiden on myös varauduttava kriisitilanteita varten.

Muun muassa näin todetaan Maailman lääkäriliiton WMA:n ilmastonmuutosjulistuksessa. Vuonna 2009 ilmestynyt julistus päivitettiin lokakuussa.

Julistuksen pääviesti on se, että ilmastonmuutos on terveysuhka ja liittojen, terveydenhuollon yksiköiden sekä yksittäisten lääkärien on toimittava ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntijan Mervi Katteluksen mukaan lääkäriliittojen on esimerkiksi pidettävä esillä ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksia, jotta ministeriöt ja hallitukset ­ottavat ne huomioon.

Lääkäriliitto toteuttaa jo

Suomen Lääkäriliitossa omaa hiilijalanjälkeä on mietitty paljon.

– Lääkäriliitto on ollut Green Office jo pitkään, Kattelus kertoo.

Mikä sitten on Maailman lääkäriliiton julistuksen viesti yksittäiselle lääkärille?

– Julistuksessa se on ilmaistu hyvin yleisellä tasolla. Toki pätee sama, mitä meidän jokaisen pitäisi tehdä kansalaisena ja maapallon asukkaana. Toinen on se, että pitää edistää ilmastonmuutoksen terveysvaikutusten tutkimusta, Kattelus sanoo.

– Potilaita hoitaessa on muistettava ottaa huomioon, että maailmalla konkreettisia terveysvaikutuksia on jo nähtävissä. Myös Suomessa esimerkiksi trooppisia tauteja saattaa löytyä entistä enemmän, ja ilmaston lämpenemisen takia täällä pystyy elämään uusia taudinaiheuttajia.

Sisäilmaoireilua, borrelioosia ja astmaa

Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen tutkijan Timo Huggin mukaan suomalaisen terveydenhuollon on hyvä tiedostaa ilmastonmuutoksen mahdollisesti tuottama lisäkuorma.

Suoria ja epäsuoria terveysvaikutuksia on useita.

Jos poikkeuksellisen kuumat ja kylmät lämpötilajaksot lisääntyvät, myös sydän-, verisuoni- ja hengitystiesairauksista kärsivien oireet ja kuolleisuus voivat lisääntyä.

Talvisateet voivat vaikuttaa niin, että rakennusten kosteusvaurioiden riski kasvaa ja yhä useampi kärsii sisäilmaoireista.

– Saattaa olla, että lisääntyvien sateiden ja tulvien takia pintavettä joutuu käyttöveteen ja tämä todennäköisesti ­lisää suolistoinfektioiden esiintymisen riskiä, Hugg sanoo.

Punkkien esiintymisalueen laajeneminen voi lisätä borrelioosi- ja puutiaisaivokuumetapauksia.

– Siitepölyaltistus todennäköisesti ­lisääntyy, ja ehkä joitakin uusia allergiaa aiheuttavia kasveja levittäytyy Suomeenkin. Tämä vaikuttanee allergia- ja astmaoireiden esiintymiseen ja ehkä myös riskiin sairastua allergiaan ja astmaan, Hugg sanoo.

kirjoittaja
Miia Soininen
toimittaja

kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehdessä 47/2017.