Saunominen pitää verenpaineen kurissa

Mitä enemmän miehet saunoivat, sitä paremmin verenpaine pysyi kurissa, selviää Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta.

Kohonneen verenpaineen riski puolittuu miehillä, jotka saunovat 4–7 kertaa viikossa verrattuna kerran viikossa saunoviin, käy ilmi Itä-Suomen yliopiston yli 20 vuotta kestäneestä seurantatutkimuksesta. Kohonneen verenpaineen riski pieneni 24 prosenttia, kun miehet saunoivat viikossa kaksi tai kolme kertaa.

Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimukseen osallistui 1 621 keski-ikäistä itäsuomalaista miestä, joilla ei ollut tutkimuksen alkaessa kohonnutta verenpainetta. Miehet jaettiin kolmeen ryhmään: kerran viikossa saunoviin, 2–3 kertaa viikossa saunoviin ja 4–7 kertaa viikossa saunoviin. Vuosia kestäneen seurannan aikana 15,5 prosentilla miehistä todettiin kohonnut verenpaine.

Tutkijoiden mukaan saunominen voi laskea verenpainetta usealla eri mekanismilla. Lämpötilan noustessa kehon verisuonet laajenevat ja verisuonten sisäkalvon eli endoteelin toiminta paranee. Tällä on myönteistä vaikutusta verenpainetasoon. Verenpaine laskee myös hikoilun ja kokonaisvaltaisen rentoutumisen seurauksena.

Samassa tutkimushankkeessa on havaittu jo aiemmin runsaan saunomisen vähentävän sydänperäisen kuoleman vaaraa. Tutkijoiden mukaan tämä voi liittyä osittain saunomisen suotuisilla vaikutuksilla verenpaineeseen. Runsaan saunomisen on havaittu myös suojaavan dementialta. Lisäksi samasta aineistosta tehdystä tutkimuksesta on huomattu, että paljon saunovat sairastuvat vähemmän äkillisiin ja kroonisiin keuhkosairauksiin.

Tutkimuksen tuloksen on julkaistu American Journal of Hypertension -lehdessä.

kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla