Sote-epäselvyys häiritsee jo käytännön työtä

Terveydenhuollossa vallitsee THL:n hallintoylilääkäri Eeva Reissellin mukaan hämmennyksen ja pysähdyksen tila: Lääkärit ja muu hoitohenkilökunta eivät nyt tiedä, missä oma työpaikka on ja mitä työtehtävät ovat muutaman vuoden kuluttua.

– Saako sanoa suoraan? Minusta sote-uudistus näyttää hirveältä katastrofilta, sanoo palvelujärjestelmien asiantuntija Eeva Reissell.

THL:n hallintoylilääkäri Eeva Reissellin voi olettaa tietävän mistä puhuu. Hän on taustaltaan MBA ja kolmen alan erikoislääkäri: anestesiologi, sisätautilääkäri ja kardiologi. Kliinistä kokemustakin ehti kertyä, ennen kuin stetoskooppi sai jäädä naulaan 2000-luvun puolivälissä.

– Sote-uudistuksessa mennään hallinto edellä ja koko sosiaali- ja terveydenhuolto uhrataan kuntauudistukselle, Reissell lataa.

Esimerkiksi Forssassa on kehitetty toimiva tapa yhdistää perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito, mutta vastuukunnaksi Forssa on tulevassa uudistuksessa liian pieni.

– Kun uudistuksessa katsotaan vain kuntakokoa, tällaiset hyvät paikalliset mallit uhkaavat jäädä jalkoihin.

Hän on huolissaan siitä, miten uudistus ja siihen liittyvä jatkuva epätietoisuus vaikuttavat työoloihin.

– Lääkärit ja muu hoitohenkilökunta eivät nyt tiedä, missä oma työpaikka on ja mitä työtehtävät ovat muutaman ­vuoden kuluttua. Asiantuntijat pitäisi ­sitouttaa muutokseen, se on muutosjohtamisen a ja o.

Myös potilaalle on odotettavissa aiempaa enemmän vaikeuksia löytää tarvit­semansa palvelut. Reissell pelkää, että sote-uudistus yhdistettynä potilaan oikeuteen valita hoitopaikkansa uhkaavat tehdä palveluvalikoimasta niin sekavan, ettei potilas enää tiedä, mistä hoitoa saa.

Erikoissairaanhoidon päivystyksiä keskitettävä

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhtymäkohdissa toimivat päivystykset ovat sote-uudistuksenkin ytimessä. Reissell on selvittänyt päivystysten nykytilaa.

– Väestö ikääntyy ja yhä useammalla on päihde- ja mielenterveysongelmia. Mielenterveyspäivystyksen, sosiaalipäivystyksen ja terveydenhuollon päivystyksen pitäisi toimia yhdessä.

Osaajista ja resursseista on pulaa, siksi erikoissairaanhoidon päivystyksiä on Reissellin mukaan keskitettävä. Erikoissairaanhoidon päivystyksestä määrittelevä asetus on tulossa voimaan ensi vuonna. Siinä määritellään kansallisia laatukriteerejä päivystyksille.

– Päivystysasetus olisi pitänyt ottaa huomioon sote-uudistuksessa. Nyt on epäselvää, kumpaa tullaan noudattamaan, jos molempia ei voi.

Lue lisää: Valittujen lupaukset

Kaiken kaikkiaan terveydenhuollossa vallitsee Reissellin mielestä nyt sote-­uudistuksen epäselvyyden vuoksi hämmennyksen ja pysähdyksen tila.

– Se häiritsee jo käytännön työtä.

Hallitsematon kierre uhkaa

Reissell pelkää, että jos sote-alueista ei ­tule riittävän isoja, joudutaan hallitsemattoman ulkoistamisen kierteeseen, jossa tämänhetkiset perusterveydenhuollon ongelmat leviävät erikoissairaanhoitoonkin. Silloin tulee pahaa jälkeä.

Rahoituksesta sote-uudistuksessa ei ole vielä puhuttu lainkaan, eikä siitä, miten yksityinen terveydenhuolto ja työterveyshuolto otetaan uudistuksessa huomioon.

– Olisi korkea aika.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva Mikko Käkelä

Julkaistu Lääkärilehdessä 22/13.