Suomalainen syöpäpotilas hakeutuu Kiinaan CAR-T -syöpätutkimukseen

– Teknologia on minusta lupaavaa, kertoo syöpätautien professori Akseli Hemminki.

Suomalainen potilas aikoo matkustaa Kiinaan osallistuakseen syöpätutkimukseen, jossa tutkitaan geneettisesti muokattujen potilaan omien T-solujen (CAR-T) turvallisuutta ja tehoa levinneen kohdunkaulan syövän hoidossa.

Kyseessä on ensimmäisen vaiheen tutkimus Shenzhen Geno-Immune Medical Institutessa. Potilas maksaa osallistumisen osin itse. Osin tutkimus on Kiinan valtion tukema.

Hän on ilmeisesti ensimmäinen suomalainen, joka saa kiinteään kasvaimeen CAR-T -hoitoa ulkomailla.

CAR-T -hoitoa on tutkittu monien eri syöpien hoidossa. Varsinkin lymfoomissa ja leukemioissa tulokset ovat olleet vakuuttavia.

HUS:ssa CAR-T -hoito on vastikään otettu tutkimuskäyttöön lymfoomapotilaille, joille muista hoidoista ei ole ollut apua.

Kiinteiden kasvaimien kohdalla tulokset ovat olleet vaatimattomampia.

Teknologia on lupaava

– Teknologia on minusta lupaavaa ja sillä on vahva tieteellinen perusta. Tuon sarjan lääkkeitä on jo hyväksytty, mutta ei vielä kiinteisiin kasvaimiin, kertoo syöpätautien professori Akseli Hemminki Helsingin yliopistosta.

Kiinteissä kasvaimissa ongelmaksi on todettu syöpäkasvaimen immunosupressio, joka estää muunnettujen T-solujen toimintaa.

– Kiinteissä kasvaimissa on havaittu selvät immunologiset ja biologiset ongelmat, joita yritetään ratkoa. En pidä teknologiaa kiinteiden kasvaimien hoidossa mitenkään valmiina, Hemminki sanoo.

Hän on toiveikas sen suhteen, että ongelmat ratkaistaan ja tulevaisuudessa kiinteitä kasvaimia hoidetaan CAR-T -soluterapialla.

Kohdunkaulan syövän hoidossa on saatu lupaavia tuloksia vanhemmalla TIL-terapialla, jossa T-soluja ei muokata geneettisesti.

– Kohdunkaulan syöpä on hyvä kohde T-soluille, koska se johtuu papilloomavirusinfektiosta, joka auttaa tunnistamaan syöpäsoluja vieraiksi.

Eettisiä ongelmiakin voi olla

Kiinalaisessa tutkimuksessa on kyse ensimmäisen vaiheen tutkimuksesta. Määritelmän mukaisesti lääkettä ei vielä ole juuri testattu ihmisillä ja haetaan vasta alustavaa tietoa turvallisuudesta.

– Potilaalle pitäisi tarkasti kertoa, että aiempi tieto ihmisistä puuttuu. Nämä eivät ole haitattomia hoitoja, ja CAR-T -hoitoihin liittyy jopa kuolemantapauksia, Hemminki sanoo.

Eettisiä ongelmia on myös siinä, jos potilas itse maksaa hoidosta, jonka tarkoitus on lääkekehitys, ei potilaan auttaminen.

Tästä huolimatta Hemminki ehkä itse tekisi kyseisen potilaan tilanteessa samoin.

Hemminki pitää surullisena, että suomalaisen potilaan pitää matkustaa Kiinaan päästäkseen osallistumaan kliiniseen tutkimukseen, kun tämä mahdollisuus pitäisi olla kotimaassa.

Kirjoittaja:
Anne Seppänen
Toimittaja

Kuva:
Kuvituskuva / Fotolia